Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torget ska byggas om – nu stiger prislappen

Priset för att bygga om Stora torget skulle bli 40 miljoner kronor.
Nu stiger kostnaderna med tre miljoner.
– När vi gjort mer noggranna beräkningar har vi kommit fram till detta, säger Stefan Näslund, projektledare.

Annons

Läs också: Planerna får kritik av oppositionen

I september berättade vi om kommunens kostnader och planer för hur Stora torget skulle förändras.

Den arbetsgrupp som leds av Stefan Näslund hade tagit fram ett förslag för det nya torget. Prislappen uppskattades då till 40 miljoner kronor där den stora kostnaden handlade om naturstenbeläggningen.

Men torget kommer att kosta mer än så.

– Den första siffran var en grov kalkyl. Efter att vi arbetat vidare för att kunna lämna över till stadsbyggnadsnämnden gjordes en beräkning av det uppdaterade förslag som då tagits fram och det visade att det kommer att behövas 43 miljoner, säger Stefan Näslund.

Ombyggnationerna av Stora torget och Storgatan är den sista delen i projektet Sundsvalls vardagsrum. I projektet låg även renovering av Hedbergska parken och Magasinsparken samt delar av renoveringen längs Selångersån. Totalt fick projektet kosta 74 miljoner, enligt ett fullmäktigebeslut.

Att kostnaderna för torget ökar påverkar inte den totala budgeten.

– Nej, vi omfördelar kostnader i projektet. Som vi bedömer saken kommer vi att hålla kostnaderna totalt, säger Stefan Näslund och tillägger:

– När det gäller själva utformningen så kan man såklart ha olika uppfattningar, men vi tror mycket på detta förslag, och det följer även de politiskt beslutade MRP-uppdrag som säger att vi skall utveckla trivseln och tryggheten i Stenstan genom att göra centrum mer attraktivt med fokus på utseende, tillgänglighet och användningsområde.

Nästa onsdag ska politikerna i stadsbyggnadsnämnden säga ja eller nej till den nya utformningen.

Läs också:

Planerna får kritik: "Lägg pengarna på något bättre"

Insändare – oppositionen sågar förslaget