Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torped döms till 18 års fängelse för mordförsöket på imamen och regimkritikern Obid Nazarov

Imamen och regimkritikern Obid Nazarov sköts i bakhuvudet i trappuppgången till sitt hem i Strömsund den 22 februari 2012. En 37-årig man med uzbekiskt pass greps och utlämnades tidigare i höstas från Ryssland. Nu döms mannen av Östersunds tingsrätt till 18 års fängelse för försök till mord. Tingsrätten går däremot inte så långt som att peka ut Uzbekistan som beställare.

Annons

Östersunds tingsrätt fäster stor vikt vid åklagarens bevisning som gäller de telefonlistor som knyter mannens telefon till Strömsund vid tiden för skottet. Den 22 februari gjordes inte mindre än 34 telefonsamtal eller sms mellan 37-åringen och ett ryskt nummer konstaterar rätten.

"Omfattningen av telefontrafiken både under den 22 februari och under andra perioder som NN (den dömdes namn) var i Sverige ger utan tvekan starkt stöd åt åklagarens teori att NN (den dömdes namn) agerat på uppdrag av någon i Ryssland."

Rätten anser att den viktigaste tekniska bevisningen utgörs av den ryggsäck med en revolver i som hittades slängd i snön i närheten av Lagmansgatan där imamen sköts. På ryggsäcken återfanns DNA från 37-åringen och rätten anser att ryggsäcken överensstämmer med den väska som 37-åringen köpte på Stadium i Östersund dagarna innan.

På revolvern som hittades i ryggsäcken fanns inga DNA-spår. Rätten skriver: "Det framstår i och för sig som naturligt att den som använde vapnet vidtog åtgärder för att förhindra att det avsattes några spår."

Imamens son är både glad och besviken: "Domen väcker i alla fall ett stort hopp"

Det har aldrig gått att provskjuta vapnet för att se om det matchar med kulan som imamen sköts med eftersom den fortfarande delvis sitter kvar i hans huvud.

Uppgifterna från ett vittne som såg en röd Volvo och en man som sov i bilen utanför sin fastighet i Strömsund under ett par dygn räknas enligt rätten ha starkt bevisvärde.

37-åringen greps tidigare i år i Ryssland och han överlämnades till Sverige i augusti. Angående hans egna berättelse bedöms den av rätten som i stora delar orimlig. Mannen har nekat till brott men medgett att han letat reda på Obid Nazarov. 37-åringen har hävdat att det skedde på uppdrag av en person i Moskva som sagt att Obid Nazarov var skyldig någon annan person pengar.

Rätten anser inte att 37-åringen kunnat ge någon rimlig förklaring till varför han ändå är i Strömsund efter att han enligt egen utsago lämnat en ryggsäck med en present i, till någon i Skåne, på ett café i Östersund.

"Än mer svårförståeligt är att han två nätter i februari (20-22 februari) skulle välja att sova i en förmodligen ganska kall bil i Strömsund när han vid övriga resor tagit in på hotell eller vandrarhem."

Inte heller har han kunnat ge någon rimlig förklaring till alla telefonkontakterna med personen i Moskva, anser rätten som också saknar en förklaring till varför någon annan till stor del finansierat hans resor till Sverige.

Rätten anser att den täta kontakten med personer i Moskva talar för att han varit i Sverige och haft ett uppdrag kopplat till Obid Nazarov.

"Det är svårt att förstå vad han gjorde i Sverige och Strömsund om han inte hade det uppdrag som åklagaren påstått att han haft."

Åklagare Krister Petersson har varit tydlig både inför och under rättegången med att peka ut diktaturen Uzbekistan som beställare av attentatet mot Obid Nazarov. Rätten konstaterar att det var fråga om ett beställningsmord, men de vill inte gå så långt som att peka ut Uzbekistan som beställare.

"Vem exakt som gett honom detta uppdrag går inte med säkerhet att fastslå i detta mål och det är inte heller nödvändigt att göra det för att döma NN (den dömdes namn) för gärningen.

Domaren förklarar varför Uzbekistan inte pekas ut som beställare av skottet mot imamen

Åklagaren Krister Petersson konstaterar att domstolen "har köpt det mesta av min argumentation".

– Jag är på det hela taget nöjd med domen, säger han till TT.

– Jag tycker väl att man kunde ha slagit fast att det här har sitt ursprung i Uzbekistan, punkt. Men det viktiga är att man har bedömt den åtalades gärning som jag har gjort, säger han till TT.

Rätten skriver att det är flera olika bevis och kedjor av bevis som talar för att det är torpeden som har skjutit Obid Nazarov. Rätten skriver vidare att om dådet hade fullbordats hade straffet blivit livstids fängelse. Nu landar det i försök till mord och 18 års fängelse. Den 37-årige mannen ska utvisas ur Sverige efter avtjänat straff och han ska betala skadestånd på drygt 300 000 kronor till Obid Nazarov.

– Vi kommer att överklaga, säger den 37-årige uzbekens advokat Jorge Concha till TT.

I övrigt vill han inte kommentera domen förrän han hunnit gå igenom den närmare med sin klient.

Obid Nazarov är en känd imam och regimkritiker från Uzbekistan. Han kom till Sverige som kvotflykting 2006 och bosatte sig i Strömsund. Säpo har kritiserats för att ha underskattat faran och inte ha underrättat lokal polis om hotbilden.

Efter mordförsöket vårdas Obid Nazarov på hemlig ort. Enligt uppgifter från hans son David Nazarov har han gjort vissa framsteg men är fortfarande allvarligt skadad.

TV: Mordförsöket på imamen – så gick det till

Tidigare artiklar:

Femte rättegångsdagen:

TV: ”Att sitta framför en misstänkt mördare är ingen rolig känsla” (27 november 2015)

Stort intresse för rättegång mot misstänkt torped bland exiluzbeker (27 november 2015)

Mordförsöket på imamen – direktrapportering från rättegångsdag fem (27 nov 2015)

Fjärde rättegångsdagen:

Nya uppseendeväckande uppgifter: Misstänkt band mellan torpedattentat (26 nov 2015)

Läs ÖP:s direktrapportering från torsdagen här (26 nov 2015)

Tredje rättegångsdagen:

Åklagaren gick hårt åt den misstänkte torpeden (25 nov 2015)

Mordförsöket på imamen – direktrapportering från rättegångsdag tre (25 nov 2015)

Andra rättegångsdagen:

Utpekad torped försvarar sitt land (24 nov 2015)

Mordförsöket på imamen – direktrapportering från rättegångsdag två (24 nov 2015)

Första rättegångsdagen:

Stort intresse när misstänkt torped ställdes inför rätta: "Mår illa av att se honom" (23 nov 2015)

Följ direktrapporteringen från rättegången mot den misstänkte skytten här (23 nov 2015)

Läs mer:

Obid Nazarovs son: "Uzbekiska säkerhetstjänsten måste också ställas inför rätta" (23 nov 2015)

Polisens utredare: Ett väldigt ovanligt fall (23 nov 2015)

Obid Nazarov sköts ett stenkast från polisen (23 nov 2015)