Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torpet stod obebott i 50 år – Gunbritt och Bengt gav det nytt liv och förverkligade sin dröm

Högt uppe på en kulle med utsikt över Ångermanälven låg torpet bortglömt, igenväxt och förfallet.
Men Gunbritt Olofsson såg potentialen, och till slut hade hon övertalat mannen Bengt.
Nu, två år senare, är huset totalrenoverat och parets dröm har blivit verklighet.

Annons

Det var genom Gunbritt Olofssons bror som de hittade torpet som ligger fem mil utanför Näsåker. Han ägde nämligen marken intill och fick ett erbjudande att köpa ytterligare en bit mark. Och det var där torpet stod.

– Min fru hade länge letat efter ett Per Albin-torp. Så när hon såg detta blev hon heltänd, även om det såg ut som "hej kom och hjälp mig", säger Bengt Olofsson och fortsätter:

– Det var precis som i Tarzan, man behövde vika undan sly för att ens komma in i huset. Men hon såg potentialen, mer än vad jag gjorde där och då.

Vad som hade räddat torpet var att den förra ägaren hade lagt på ett plåttak, annars hade det nog inte klarat sig menar Bengt. Alla fönster var trasiga, övervåningen var bara ett skal, ingen el var dragen till huset och den öppna spisen var stulen.

Läs mer: Sundsvalls dyraste bostäder just nu – vi tittar in i herrgården för åtta miljoner

– Det hade stått obebott i 50 år så det har varit mycket jobb, men nu är det i princip klart. Vi har förverkligat vår dröm.

Deras dotter Caroline Mohlén bor i Sundsvall men har hunnit besökt torpet och har fotat förvandlingen.

– Torpet är så vackert. Det är fantastiskt, den enorma förvandling som skett, den historia som finns och att torpet nu fått liv igen, säger hon.

Sommarhuset har nu fått ett helt nytt utseende och har blivit parets fristad dit de åker så ofta de bara kan. Nya fönster är insatta, en utbyggnad med stora fönster är byggd och två kaminer och vedspis har installerat. Allt har de gjort med försiktighet för att behålla känslan i huset.

– Vi har mycket att tacka Bengt Isaksson som har hjälpt oss med huset. Vi själva hade aldrig kunnat göra allt det jobb som har gjorts på den tiden som han har gjort det, säger han.

Läs mer: Byggde nytt i stället för att renovera – se släktgården som blev ett drömhus

All renovering har de lejt bort till hantverkare och varje nytt projekt har byggts på eftersom. Plånboken och tiden har fått styra arbetet och nu lite drygt två år efter de rev ut allt gammalt står allt klart. Nu väntas paret bara in pensionen så att de få extra mycket tid att spendera i deras drömsommarhus.

– Det blev som en snöboll som rullade i gång, när vi hade fixat taket var vi ju tvungna att fixa väggarna. Och när vi fixat väggarna var vi tvungna att fixa nästa sak. Tillslut var allt gjort, skrattar han.