Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tour de Ski: Efter skandalscenerna i sprinten - nu kritiserar norrmannen bedömningen av Johaug

Maurice Manificat och Niklas Dyrhaug straffades för att ha tagit skejttag i den klassiska sprinten i Oberstdorf på tisdagen. Men Therese Johaug slapp undan. Nu riktar Dyrhaug kritik mot juryn.

Det är inte bara svenskarna som rasar över att Tour de Ski-favoriten Therese Johaug kom undan med en tjuvskejt på tisdagens klassiska sprint. Även landslagskollegan Niklas Dyrhaug, som själv diskkvalificerades på grund av att ha bedömts på samma förseelse som Johaug, är starkt kritisk till juryns bedömning.

– Det bör vara rättvist. Om du heter Therese Johaug, Niklas Dyrhaug eller Maurice Manificat så bör ändå samma regler gälla, säger Dyrhaug till Verdens Gang.

Läs också: krönikan om FIS-juryns bedömning och se de rörliga bilderna från Johaugs lopp här.

Johaug fick tala med juryn efter loppet och undvek diskkvalificering. Hon slapp därmed tre minuters tilläggstid i den totala sammanräkningen medan Dyrhaug togs ur loppet innan finalen och därför inte fick tala med juryn, enligt vad VG erfar.

– Jag håller med om att jag förtjänade en diskning om juryn är konsekvent, men det är de ju inte. Det var många som gjorde precis samma sak som inte fick något straff. Då menar jag att juryn måste se sig själva i spegeln: antingen måste man ta alla som skejtar eller så tar man ingen, menar Niklas Dyrhaug.

Han kritiserar inte kollegan Johaug men tycker att reglerna, som är hårdare i år än tidigare för att undvika att åkare drar fördel av skejtteknik i de klassiska loppen, ska vara enkla att döma efter.

– Det är ingen rolig situation att vara i men det är precis som i fotboll: domaren dömer, är Therese Johaugs kommentar om händelsen.

Läs allt du behöver veta om Tour de Ski här.

Den norska lagledaren Trond Nystad vill inte kritisera juryn utan menar att det är svårt att bedöma, som även han jämför med fotboll.

– Det är ett svårt jobb att göra. Man kan inte förvänta sig att de tar allt. Det är lite som i fotboll: vi måste ha respekt för beslutet när det är taget, säger han.

Läs också: Fler bortfall i svenska truppen - Wikén, Falk och Jönsson avbryter

Läs mer: Se Kallas reaktion efter fallet: "Jävla skit"