Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tour de Ski: Fyra svenskor vidare från sprintprologen - Nilsson illa ute

Det tionde Tour de Ski inleddes med en dramatisk prolog för svenskarna. Stina Nilsson klarade sig precis vidare - med en hundradel till godo på landslagskollegan Evelina Settlin. Men det var en mystisk miss som blev det mest omtalade i kvalet.

Ulricehamns Hanna Falk var snabbast av svenskorna i prologen och var fjärde snabbast, 3,40 efter norskan Invild Flugstad Östberg. Men det var i botten av listan över de som tog sig vidare till kvalet som det stora dramat utspelade sig.

Sprinttalangen Stina Nilsson klarade sig precis vidare, med bara en hundradels marginal ner till Evelina Settlin som slutade 31:a och därmed missar finalen. Nilsson var 9.59 efter snabbaste åkaren Östberg och Settlins tid var 9.60. Men Settlin var med en stund. Anne Kyllönen försvann från listorna och därmed såg Settlin ut att vara med, men finskan kom plötsligt tillbaka i resultatlistan och knuffade ner Settlin till 31:a platsen.

– Det kändes som en vanlig prolog av mig, men det är surt när man är så nära, säger hon till Sportexpressen.

– Jag satsade allt på att gå vidare och jag brukar klara prologerna.

Förutom Nilsson och Falk kommer Charlotte Kalla och Ida Ingemarsdotter att åka finalen som startar 15.55. Damerna har gjort sina val och kommer att starta i varsitt heat och riskerar därmed inte att slå ut varandra.

– Varje dag är viktig men det är här det kan bli avstånd mot de som är lite mer sprintare, säger Charlotte Kalla till SVT.

Hon kör kvartsfinal mot Astrid Uhreholdt Jacobsen, Sadie Bjornsen, Alenka Cebasek Lucia Anger och Nathalie Von Sibenthal.

Läs allt du behöver veta om Tour de Ski i Skidguiden och gilla Skidpuls på Facebook för fler skidnyheter och reportage!

Läs också hur det gick för de svenska herrarna där Emil Jönsson och Oskar Svensson tog sig vidare.