Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tour de Ski: Ilska mot bonus och Jönsson isolerad - så ser det ut i touren

Ida Ingemarsdotter knep en andraplats, Emil Jönsson kan stoppas på grund av sjukdom och åkarna rasar mot bonussystemet. Så går det att sammanfatta de tre första etapperna av åtta i årets Tour de Ski.

Annons

Svenskarna hade en tung första dag i Tour de Ski-sprinten där Stina Nilsson gick vidare med en hårsmån och medaljhoppet Charlotte Kalla åkte ur i kvartsfinalen. Ljuset i tunneln var Emil Jönsson, som gick till final och slutade femma. Men ännu starkare sken Svegfödda Åsarnaåkaren Ida Ingemarsdotter. Hon vräkte sig igenom finalerna och tog sig till final som vinnare av semifinalen, med Stina Nilsson som tvåa. Slutresultat: en välförtjänt andraplats för Ida och en sjätteplats för Stina.

Men efter de tre första dagarna kokar det också under ytan. Bonussystemet, som ger extra sekunder i försprång till nästa tävling, irriterar många av åkarna, och internationella skidförbundet öppnar för att se över reglerna, enligt vad Sportexpressen erfar.

Läs också: Tour de Ski förintar sig själva - alla är missnöjda.

Magnus Ingesson, tränare för Charlotte Kalla, är en av de som kritiserar upplägget med bonussekunder.

– Det är inte så kul. De bästa borde premieras men inte för mer än tiden. Det säger jag inte för att Johaug är bäst utan jag tänker mer som åskådare. Det är spänningen man vill ha och jag tycker också att det blir svårt för TV-tittarna att förstå allt kring bonussystemet, säger han till Aftonbladet.

Bonussekunderna haglar över toppåkarna och avståndet till resterande fältet riskerar att göra sista klättringen uppför Alpe Cermis fullständigt ospännande. Det delas ut bonussekunder till de tre främsta åkarna i varje lopp om 15, 10 och fem sekunder och dessutom finns det så kallade sprintbonus-stationer under vissa lopp. I lördagens distanser om 15 och 30 kilometer var det två för damerna och fyra för herrarna. Och det har lett till att favoriterna har kopplat ett rejält grepp om touren så här långt.

Kritiken blossade upp på riktigt efter lördagen där det alltså gick att skramla ihop hela 60 bonussekunder för en och samma åkare, exklusive de bonussekunder som utgick till vinnaren. Martin Johnsrud Sundby fick 70 av 75 möjliga. Till och med de norska åkarna Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg, som ligger tvåa och etta i totala touren, håller med om att det inte blir särskilt spännande med det upplägg som är nu.

– Det är klart att som i fjol, när Marti (Björgen) ledde med två minuter mot mig och jag hade två minuter ner till tredje åkare före klättringen, då blir det inte så spännande. Jag tycker att det ska vara något för de som vinner etapperna men det är totalen av bonussekunder som blir lite för stort, säger Johaug till NRK.

– Det hade varit roligare om det hade varit jämnare längre. 45 sekunder på ett lopp är mycket. Det är bra att det inte är bonussekunder på jaktstarten i alla fall, säger Östberg och fortsätter:

– Jag såg för mig att det hade kunnat vara avgjort redan efter andra dagen (på grund av bonussekunderna).

Internationella skidförbundet har tagit åt sig av kritiken och öppnar för att se över bonusreglerna. Till årets tävlingar finns det dock inget att göra än att försöka ta bonussekunderna och hoppas att det ger en bra utgångstid för kommande tävlingar.

Samtidigt som det stormar kring tävlingarna åkte Emil Jönsson på något som kan stoppa honom från fortsatta tävlingar. Under söndagens jaktstart på 10 kilometer fri stil bröt han staven och slutade 39:a. Frustrationen var stor efter målgång och han valde att inte prata med media direkt efteråt. Tröttheten hade slagit ut sprintexperten.

– Kroppen känns ju inte hundraprocentig helt enkelt. Vad det beror på nu är helt omöjligt att säga, om det är för att det varit två tuffa tävlingsdagar eller att det är en infektion vet vi inte nu, säger förbundskapten Rikard Grip till Sportbladet.

– Jag hade ingen röst när jag gick i mål och ont i bröstet så jag var inte sugen på att prata, säger Emil Jönsson själv till tidningen.

Han har nu isolerat sig själv från resten av laget och han är osäker på om det blir tremilen eller inte. Om han försvinner är det en ytterst tunn svensk herrtrupp som fortsätter på touren. Hittills har både Anders Svanebo och Martin Johansson hoppat av och varken Calle Halfvarsson eller Marcus Hellner är med på grund av sjukdom. Bäste svensk på söndagen blev Simon Andersson på en 27:e plats. Nu drar touren vidare till tyska Oberstdorf där första etappen blir klassisk sprint.

Läs också en sammanfattning om hur det gick för svenskarna i sprinten på fredagen.

Läs allt du behöver veta om Tour de Ski här och glöm inte att gilla Skidpuls på Facebook för fler skidnyheter och reportage!

Läs också: Vegard Ulvang svarar på kritiken: "Några av de bästa masstarter vi haft"

Ställningen efter 3 av 8 etapper

Damer: 1) Ingvild Flugstad Östberg, Norge, 56,25, 6 min, 2) Therese Johaug, Norge, +14,3, 3) Heidi Weng, Norge, +2,13, 6, 4) Charlotte Kalla, Sverige, +2,45, 8, 5) Anne Kyllönen, Finland, +2,52,2, 6) Kerttu Niskanen, Finland, +2,56,7, 7) Krista Parmakoski, 2,56,7, 8) Jessica Diggins, USA, +3,42,9, 9) Sadie Björnsen, USA, +3,43,6, 10) Ragnhild Haga, Norge, +3,44,3.

Övriga svenskor: 13) Ida Ingemarsdotter, +4,33,4, 14) Stina Nilsson, +4,33, 19) Anna Haag, +4,51, 25) Maria Rydqvist, +5,24, 41) Emma Wikén, +7,17, 49) Evelina Settlin, +7,55, 53) Hanna Falk, +8,08.

Herrar: 1) Martin Johnsrud Sundby, Norge, 1,37,09,2, 2) Petter Northug jr, Norge, +1,30,2, 3) Finn Hågen Krogh, Norge, +2,00,2, 4) Sergey Ustiugov, Ryssland, +2,05,2, 5) Sjur Röthe, Norge, +2,07,9, 6) Didrik Tönseth, Norge, +2,09,7, 7) Alexey Poltoranin, Kazakstan, +2,47,3, 8) Dario Cologna, Schweiz, +2,49,9, 9) Alex Harvey, Canada, +2,50,0, 10) Evgenili Belov, Ryssland, +2,50,1.

Svenska placeringar: 27) Simon Andersson, +5,14, 39) Emil Jönsson, +6,45, 47) Oskar Svensson, +7,48, 48) Jens Burman, +7,55, 79) Carl Quicklund, +14,08.