Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tour de Ski: Oskar Svensson före Sundby - ingen norsk på pallen

Svenskarna hade tuffa positioner att starta från i herrarnas 15 kilometer masstart i Oberstdorf. Efter Oskar Svenssons fantastiska insats på den klassiska sprinten låg det största intresset i att se hur han skulle klara distansen - och det gjorde han galant.

Annons

– Det är grymt, man har mycket energi efter gårdagen, sade Svensson inför onsdagens start till SVT Sport.

Efter skandalscenerna i damernas masstart där Charlotte Kalla och Stina Nilssons chanser grusades på grund av fall i en utförslöpa var det dags för herrarna att ge sig ut på att försöka klättra några positioner. Det var helt klart svårt före i det snöfattiga Oberstdorf och även herrarna hade problem att stå benen i det mjuka föret som ändå var snabbt nog att ge farter på upp till 50 kilometer i timmen.

Svenskarna hade sina startpositioner långt bak i fältet. Simon Andersson var först ut med startnummer 29 och Emil Jönsson startade som 38:e man. Efter sex kilometer var det Oskar Svensson som låg i topp av svenskarna på en 24:e plats. Sergey Ustiugov, Alexander Legkov och Hans Christer Holund låg i täten följd av bland andra Dario Cologna. Jens Burman och Emil Jönsson höll sig då på 37:e och 38:e plats, Carl Quicklund 48 och Simon Andersson 54.

– Det var ett dåligt lopp. Jag kämpade med utrustningen, säger Simon Andersson som var besviken efter loppet, till SVT Sport.

Vid drygt tio kilometer körda var det Legkov, Cologna och Niklas Dyrhaug som förde loppet medan favoriten Martin Johnsrud Sundby såg trött ut och tappade allt mer på täten där det var tätt med folk som såg ut att ha chans på topplaceringarna. Det blev ett intressant lopp i bemärkelsen att ingen norsk tog en pallplats. Det blev kazaken Alexey Poltaranin som tog förstaplatsen efter en tuff kamp mot Dario Cologna. Tredje man i mål blev Franscesco de Fabiani.

Förstaårssenioren Oskar Svensson bet sig kvar i sin position och var faktiskt före en sliten Martin Johnsrud Sundby, som blev 23:a, in i mål på en 18:e plats, 51,5 sekunder efter vinnaren Poltoranin.

– Jag blev lite förvånad när jag kom ikapp på sista varvet och började funderade på om det verkligen var han, säger Oskar Svensson till SVT sport.

Han startade på en dålig position men jobbade sig uppåt och klarade av att hålla sin plats.

– Jag tyckte jag kom in i det bättre och bättre. Jag hade en dålig startposition så jag fick jobba hårt i början, säger han och fortsätter:

– Jag fick mycket energi av loppet i går så jag var nästan piggare i dag än i går.

Emil Jönsson hade ett riktigt dåligt lopp men det fanns anledningar.

– I dag var det ett fruktansvärt lopp. Jag kräktes på andra varvet och fick blodsmak i munnen.

– Jag var jättepigg i dag men jag bröt staven i början och då på andra varvet kom det.

Se också Charlotte Kallas reaktion efter fallet i den klassiska sprinten och läs om skandalscenerna i sprinten när Therese Johaug klarade sig från gult kort.

Läs allt du behöver veta om Tour de Ski här.

Svenska placeringar:

18) Oskar Svensson

38) Carl Quicklund

39) Emil Jönsson

43) Jens Burman

53) SImon Andersson

Herrlaget

Simon Andersson, född 1991, bor i Falun. Klubb: Falun-Borlänge SK

Emil Jönsson, född i Sandviken 1985, bor i Östersund. Klubb: IFK Mora SK (tidigare Årsunda IF)

Oskar Svensson, född 1995 i Falun, bor i Östersund. Klubb: Falun Borlänge SK

Jens Burman, född 1994 i Rätan (Jämtland). Klubb: Åsarna IK (ersätter Calle Halfvarsson)

Carl Quicklund, född 1992 i Östersund, bor i Östersund. Klubb: Östersunds SK