Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tour de Ski: Så gick det för svenskarna i sprinten

Tour de Ski inleddes med sprint på nyårsdagen, och det blev en i stort tung svenskdag, men med några riktiga ljusglimtar. Här kan du följa hela händelseförloppet från kvartsfinalen.

Annons

Finalerna

Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson hade en tuff start på finalen men Ingemarsdotter gjorde återigen ett fantastiskt ryck där hon tog sig förbi och fram till andra plats efter norskan Falla. Inför sista kurvan innan upploppet gick hon ner till tredje plats men Ida Ingemarsdotter spurtade om Östberg och blev tvåa efter Maiken Caspersen Falla.

– Det har känts bra i dag. Jag bestämde mig för en taktik i kvartsfinalen och höll mig till det. Eftersom det är två varv visste jag att det var där det gällde, säger Ida Ingemarsdotter till SVT Sport.

– Formen är lite bättre i dag men jag tycker jag haft en ganska jämn och hög form hela försäsongen men det är först i dag som det fallit på plats, fortsätter hon.

I morgon är det distans som gäller och då är det största hotet, som föll bort i dag, Therese Johaug. Och sprinten tar en hel del av åkarna.

– Det jobbiga med sprintdagarna är tiderna. Vi kom hit med tolv och nu är klockan halv sex så det är många timmar man är i gång, säger Ingemarsdotter som i och med att Maiken Caspersen Fall åker hem efter dagens tävlingar ligger tvåa på touren.

Stina Nilssons krafter tog dessvärre slut i finalen och hon föll ner till sjätte plats.

I herrfinalen var Emil Jönsson ende svensk och han ställdes mot ett riktigt hårt motstånd i form av bland andra Martin Johnsrud Sundby, Dario Cologna och Federico Pellegrino. Jönsson fick kämpa efter starten som inte var lika bra som det han presterade i kvarts- och semifinalerna. Han såg tröttare ut och låg femma bakom normänne, Ustiugov och Pellegrino. Inför upploppet var det Pellegrino, Ustiugov och Krogh som hade pallplatserna medan Jönsson slog av på takten och valde att spara krafter till kommande tävlingar. Det blev Pellegrino som tog hem sprinten, Krogh kom tvåa och Ustiugov trea.

– Det var ganska trötta ben. Okej i starten men jag ramlade och så började de rycka och då var inte krafterna kvar. Men det var väl en bra dag ändå eller hur? Jag, Dario och Sundby var lite sega i låren, säger han till SVT sport.

Han och Sundby var överens om att inte försöka rycka i finalen. Och den taktik som Jönsson hade, om att gå runt de andra innan upploppet, var tuff för kroppen.

– Man borde skita i att tänka och bara köra, säger han.

Överlag är han dock nöjd med dagen.

– Det var det här jag behövde för att ge mig ut på 3-milshelvetet i morgon. Jag tror att touren kommer att avgöras tidigt så det gäller att vara med i morgon, säger han till SVT Sport.

Svenskorna i samma heat i semifinalerna

Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson hamnade i samma semifinal, tillsammans med Jessica Diggins, Sadie Bjornsen, Vesna Fabjan, Nika Raziger. Stina Nilsson startade bra, Ingemarsdotter hade inte samma flyt och föll ner till femte plats. Ingemardotter försökte hitta en lucka och klev upp till tredje plats, efter Bjornsen och Nilsson. I stigningen inför upploppet ryckte hon och klev förbi allihop, inklusive Nilsson. Det såg väldigt bra ut för svenskorna och Nilsson gick upp till förstaplats. Bjornsen jagade Ingemarsdotter på upploppet och var före men efter en stark spurt och en lång utsträckning var det Ingemarsdotter som tog andraplatsen. De två svenskorna gick alltså vidare och det blir därmed fördel med poängen från sprinten från nyårsdagen inför kommande tävlingar.

Emil Jönsson startade återigen väldigt bra. Han tog ledningen men sen kom Martin Johnsrud Sundby, som gick upp och tog ledningen. Även veteranen Dario Cologna kunde ta sig förbi Jönsson som dock tog bra på honom och gick om honom i sista rycket på upploppet där han fick fälla över mållinjen och därmed gick vidare som tvåa. Petter Northug fick se sig besegrad och åkte ur i semifinalen.

Dramatik i kvartsfinalerna

Emil Jönsson och nykomlingen Oskar Svensson var de enda svenska herrar som gick vidare till sprintfinalen och den senare ställdes mot Federico Pellegrino och Petter Northug i det andra heatet.

Svensson gick ut stenhårt och gick upp i ledningen direkt. Inför sista kurvan kom Northug och klev förbi alla direkt upp till ledning. Därmed stängdes Svensson och han halkade ner till tredje plats. Dessvärre kunde han inte heller hålla placeringen och han föll ner till femte plats på upploppet. Det gick också för långsamt för att det skulle finnas någon chans att gå vidare till finalen på tid. Men det var troligen en god erfarenhet, inte minst för att han missade att välja heat inför finalerna och därmed ställdes mot det svåraste motståndet. Det kommer den 23-årige Falunbon troligen inte att upprepa.

Emil Jönsson gick ut mycket starkt i sitt heat och tog sig upp i täten direkt. Schweizaren Kindschi gick om men Jönsson hade bra glid och kontroll och tog en smart kurva inför upploppet. Hamilton föll på upploppet, Jönsson klev ner till andra plats med flit och lät Fossli gå om för att få en fördel till finalen och stack bara fram en fot för att bli tvåa.

Ettan och tvåan från varje heat går vidare och därefter är de en tredje som kommer med via lucky loser på tid. I första heatet var Hanna Falk med bra men Östberg och Van der Graaff var etta och tvåa i heatet och Falk blev trea. Därmed fick hon sätta sitt hopp till avancemang på tid. Det hoppet grusades dock efter andra heatet.

Stina Nilsson hade tufft motstånd i form av norskorna Falla och Weng - hon fick välja heat sist av alla på grund av sin 30:e plats i kvalet. Hon fick en bra start. Åkningen stämde inte i kvalet och efter den första stigningen i finalen var hon femma bakom täten som utgjordes av norskorna och tyskan Kolb. Men vid två tredjedelar körda lämnade hon fyra åkare bakom sig och plötsligt var hon uppe med Falla. Weng gjorde en bra kurva inför upploppet men Kolb kom snabbt och det blev Falla, Kolb och Nilsson i topp tre. Tiderna var snabbare och därmed åkte Hanna Falk ut.

Charlotte Kalla var tredje svenska ut och inte heller hon såg ut att få åkningen att stämma helt - hon blev fyra efter Jacobsen, Björnsen och Anger efter att ha haft ett tungt heat där det stämde i stigningarna men inte på övriga sträckor.

– Jag fick inte de positioner jag önskade och det räckte inte längre än så, sade Kalla efteråt till SVT sport.

Åsarnas Ida Ingemarsdotter låg på femte plats när halva loppet var kört men var bra med. Det var svårt att hitta utrymme att gå vidare men lyckades hitta yta och gjorde ett ryck hela vägen till toppen och förbi Parmakoski som ledde fram tills dess. Hon spräckte fältet i och med den manövern. Hon höll kontrollen och var snabbast av alla över mållinjen.

Therese Johaug startade i det sista och "enklaste" heatet och fick en usel start. Men hon körde upp sig. Dock kunde hon inte göra något åt Jessica Diggins och Nika Razinger kom med en supersport och tog sig med en fot över mållinjen före Johaug som därmed är ute.

Ett glädjande besked blev det dock för Stina Nilsson, som därmed är med till finalen.

Finalerna

Damer:

Ida Ingemarsdotter (tvåa)

Stina Nilsson (sexa)

Ingvild Flugstad Östberg (trea)

Maiken Caspersen Falla (etta)

Sophie Caldwell

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Herrar:

Emil Jönsson

Finn Haagen Krogh (NOR)

Sergey Ustiugov (RUS)

Federico Pellegrino (ITA)

Martin Johnsrud Sundby (NOR)

Dario Cologna (SUI)

De svenska semifinalheaten:

Damer:

Heat 2

Ida Ingemarsdotter (tvåa)

Stina Nilsson (etta)

Jessica Diggins (USA)

Sadie Bjornsen (USA)

Vesna Fabjan (SLO)

Nika Raziger (SLO)

Herrar:

Heat 2:

Martin Johnsrud Sundby (NOR)

Renaud Jay (FRA)

Dario Cologna (SUI)

Emil Jönsson

Sebastian Eisenlauer (GER)

Ristomatti Hakola (FIN)

De svenska kvartsfinalheaten:

Herrar:

Heat 2

Federico Pellegrino (ITA)

Petter Northug JR (NOR)

Oskar Svensson (ute)

Andrew Newell (USA)

Andrey Larkov (RUS)

Martti Jylhae (FIN)

Heat 3

Jovian Hediger (SUI)

Simeon Hamilton (USA)

Emil Jönsson

Joeri Kindschi (SUI)

Sondre Turvoll Fossli (NOR)

Luis Stadlober (AUT)

Damer:

Heat 1

Ingvild Flugstad Östberg (NOR)

Hanna Falk (ute)

Laurien Van Der Graaff (SUI)

Sandra RIngwald (GER)

Anastasia Dotsenko (RUS)

Gaia Vuerich (ITA

Heat 2

Sophie Caldwell (USA)

Hanna Kolb (GER)

Maike Caspersen Falla (NOR)

Natalia Matveeva (RUS)

Heidi Weng (NOR)

Stina Nilsson (trea - lucky loser)

Heat 3

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (NOR)

Sadie Bjornsen (USA)…

Charlotte Kalla (Ute)

Alenka Cebasek (SLO)…

Nathalie Von Siebenthal (SUI)

Lucia Anger (GER)

Heat 4

Ida Ingemarsdotter (vinnare av heatet)

Vesna Fabjan (SLO)

Krista Parmakoski (FIN)

Denise Herrmann (GER)

Ragnhild Haga (NOR)

Ida Sargent (USA)

Här läser du allt du behöver veta om Tour de Ski. Följ också Skidpuls på Facebook för fler skidnyheter och reportage!

Så här gick det för damerna i prologen: Settlin ute efter märklig miss - NIlsson illa ute. Så gick det för herrarna i prologen: Emil Jönsson och nykomlingen Oskar Svensson vidare.