Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tove Almqvist debutant i Sundhages EM-kvaltrupp – Asllani petad: här är laguppställningen

EM-kval om hörnet. Och ett hett OS som väntar.
Det är mycket nu för Pia Sundhages fotbollslandslag.
– Det är jättebra med både EM-kval och OS i fokus. Då behöver man verkligen prestera, säger förbundskaptenen.

Annons

Pia Sundhage presenterade truppen till EM-kvalmötet borta mot Slovakien den 8 april. Sverige leder sin kvalgrupp med tre raka segrar och säkrade nyligen spel i OS i sommar.

Så snacket i samband med trupputtagningen handlade lika mycket om OS som om EM-kvalet. Även om det före OS ska spelas ytterligare två EM-kvalmatcher i början av juni.

– Matcher som betyder någonting är bra, då behöver man verkligen prestera då det verkligen gäller, säger Sundhage.

– Så vi tar bara match för match. Det finns saker och ting vi behöver jobba på.

Bland sådana saker nämner Sundhage mittfältet, där hon tycker att motorerna Lisa Dahlkvist och Caroline Seger behöver avlastning i ett tätt matchande som ett OS.

Det har påverkat uttagningen redan nu.

– Jag skulle vilja se mer variation på mittfältet. I till exempel ett OS där det blir flera matcher och få vilodagar behöver vi spelare som kliver in och helt enkelt avlastar Dahlkvist och Seger. Det kommer att krävas förändringar, vilka spelare klarar av de förändringarna och känner sig trygga i det? frågar sig Sundhage.

Klart är att det blir mycket svårt att slå sig in i OS-truppen för dem som inte är med på landslagståget nu. Till matchen mot Slovakien är 23 spelare uttagna. Till OS får bara 16 plus två övriga åka med.

Enda debutanten mot Slovakien är Linköpings mittfältare Tove Almqvist.

– En teknisk fotbollsspelare som i framtiden kommer att göra riktigt bra ifrån sig. Vi vill testa henne och se hur hon är bland de stora och landslagsspelarna.

En spelare som saknas, återigen, är Kosovare Asllani, Manchester City.

– Jag såg Liverpool–Manchester och Kosovare spelade 60 minuter. Hon var ganska bra och hade en stor målchans. Men just nu har vi valt andra forwards som vi är nöjda med utifrån vad de har presterat i OS-kval och klubblaget, säger Sundhage.

– Konkurrensen är mördande, det har vi sett på träningarna. Och allsvenskan har inte ens börjat.