Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trädbok triggade igång ny barnpjäs: "Så blir det Big bang, den här pjäsen innehåller allt!"

Träd som känner, hjälper och varnar varandra – är det verkligen sant? Den tyska bästsäljaren "Trädens hemliga liv" inspirerade barnteater-nestorn Lars-Eric Brossner att skapa en ny pjäs.

"Glängtan" heter uppsättningen som nu får urpremiär på Backa Teater i Göteborg. Dans, koreografi och musik är viktiga ingredienser men idékläckaren och regissören, Lars-Eric Brossner vill ändå inte kalla den för musikteater.

– Det är konst!

Brossner, på 1980-talet medlem i Nationalteaterns rockorkester, har tidigare gjort barnteaterpärlor som exempelvis "Sagan om den lilla farbrorn" och "Tungt gräs" tillsammans med Tomas von Brömssen. Nu senast regisserade han en dramatisering av Alma-pristagaren Shaun Tans "Sommarregler" på Angereds teater i Göteborg.

Under sin karriär har han också komponerat enormt mycket teater- och filmmusik. När hans fascination över den tyske skogsvaktaren Peter Wohllebens uppmärksammade bok "Trädens hemliga liv" nådde teaterchefen på Backa Teater, Mattias Andersson, ringde denne upp Brossner och bad honom göra en föreställning tillsammans med teaterns dramaturg, Stefan Åkesson.

– Mitt framför ögonen händer det saker som är häpnadsväckande: träd lever i symbios med varandra och med svampar, de samarbetar. Man får en annan respekt för träd och för naturen efter att ha läst den här boken, säger Lars-Eric Brossner och berättar att en av föreställningens grundfrågor är huruvida människan är den del av naturen eller om hon har ställt sig utanför?

Har vi?

– Det är klart att vi är natur, men det blir ett slags självmordsbeteende, hur vi behandlar vår miljö trots att vi är en del av den.

"Glängtan" är dock bara inspirerad av den populärvetenskapliga boken som inte hade gått att dramatisera i sig. Pjäsen handlar i stället om några personer som går vilse i skogen. Om de utgör hela mänskligheten eller inte förblir dock oklart.

– Den dramaturgiska motorn är att de är vilse, och för att komma ut måste de ödelägga skogen.

Ödelägga?

– Är det inte det vi gör? Och så blir det Big Bang, den här pjäsen innehåller allt!

"Glängtan" får urpremiär 4 oktober.

Fakta:

"Glängtan"

Scen: Backa teater i Göteborg

Urpremiär: 4 oktober

Manus: Stefan Åkesson

Regi: Lars-Eric Brossner