Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministerns svar på kritiken efter vinterns tågstrul: "Krävs att alla samverkar"

Artikel 9 av 9
Tågkaoset vintern 2018
Visa alla artiklar

I början av mars skrev bland andra Oliver Dogo, vd för Handelskammaren Mittsverige en debattartikel om vinterns tågstrul adresserat till staten med rubriken: "Förstår inte staten betydelsen av en fungerande järnväg?
Nu har infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) svarat debattörerna.

Annons

Den 7 mars publicerade allehanda.se en debattartikel skriven av Oliver Dogo, vd för Handelskammare Mittsverige och Anders Hjalmarsson, vd Västerbottens Handelskammare.

Debattörerna kritiserar hårt Trafikverket och regeringen för hur järnvägen skötts under vintern. Bland annat uttrycker de sig så här:

"Så, en fråga till Tomas Eneroth, infrastrukturminister och Lena Erixon, generaldirektör för Trafikverket: Vad kommer att göras på kort och lång sikt för att vi ska slippa en upprepning av vinterns tågstrul längs Botniabanan?"

Läs också: Vinterns tågstrul är förödande – förstår inte staten betydelsen av en fungerande järnväg?

Tomas Eneroth, infrastrukturminister.  Foto: Adam Wrafter / SvD / TT.

Nu har svaret från ministern kommit. Infrastrukturminister Tomas Eneroths svar Innehåller bland annat löften om utökat anslag till järnvägsunderhåll för perioden 2018-2029 med 47 procent.

I övrigt skriver Tomas Eneroth att "Det är inte enbart ekonomiska resurser som krävs för att järnvägen ska kunna förbättras. Det krävs också att branschens alla aktörer samverkar och tar sin del av ansvaret. Det är därför glädjande att jag kan konstatera att Norrtåg och Trafikverket nyligen träffades för att diskutera vad som kan göras för att förbättra situationen på Botniabanan. Jag har blivit informerad om att det var ett mycket bra och konstruktivt möte som bl. a. visade på att de har en gemensam bild av problemen och också vad som behöver göras framöver."

Skärmdump Infrastrukturministerns svar till Handelskammare Mittsverige.

Svaret har även nått Oliver Dogo på Handelskammare Mittsverige.

"Vi uppskattar att vi så snabbt fick ett svar och konstaterar att Regeringen delar vår syn på hur viktigt det är att lösa problemen. Tomas Eneroth pekar på att det finns en gemensam bild hos Norrtåg och Trafikverket av problemen och vad som behöver göras. Från Handelskammarens sida kommer vi givetvis att följa utvecklingen noga och hoppas snart få se en gemensam handlingsplan. Vi förstår att det är många parter inblandade och att det i vinter rått extrema snöförhållanden, men med samarbete och fokus måste vi kunna räkna med en helt annan trafikbild kommande vinter," skriver Oliver Dogo i ett pressmeddelande som svar på ministerns skrivelse.

Oliver Dogo, vd Handelskammaren Mittsverige.

 

Alla artiklar i
Tågkaoset vintern 2018
Annons