Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafiken ska komma igång igen: "Ersättningsbussar är på väg till Sundsvall från övriga landet"

Nobina och Din Tur jobbar intensivt för att försöka få igång trafiken igen.
Mängder av bussar körs nu in från övriga landet, för att ersätta de 47 havererade fordonen.
Samtidigt kör Volvos tekniker från Göteborg till Sundsvall för att försöka reparera den stillastående fordonsparken.

Läs även: Många inställda bussturer i dag i Sundsvall

Direkt när beslutet togs i natt att ställa in all trafik med de 47 bussarna, påbörjades arbetet med att hitta ersättningsfordon.

– Vi har till att börja med vänt oss till de närmaste städerna runt Sundsvall, men ska också försöka låna in bussar från övriga landet, säger Hans Fälldin, presskontakt på Din Tur.

På förmiddagen var ersättningsbussar på väg in till Sundsvall från de omkringliggande städerna. Förhoppningen är att man kan sätta in dem i stadstrafiken redan under dagen och till eftermiddagsrusningen.

Samtidigt jobbar bilmekaniker med att försöka åtgärda felet på de 47 inställda elhybridbussarna. Felet innebär en säkerhetsfara eftersom chaufförerna plötsligt kan förlora kontrollen över fordonen. Felet kan ha uppstått de senaste dagarna.

– Mjukvaran uppdaterades på hybridbussarna. Några timmar senare upptäcktes det här felet när två bussar kolliderade.

Live: Stora störningar i busstrafiken – följ läget här

Bussbolagets mekaniker har inte lyckats åtgärda mjukvaran och man har kallat in hjälp från Volvo.

– I morse gav sig Volvos tekniker av från Göteborg och de är just nu på väg upp genom landet. Men jag vet inte när de kommer fram, sade Hans Fälldin vid åttatiden på morgonen.

Han kan inte heller ge något besked om när trafiken kan vara tillbaka i full kapacitet igen. Det beror dels på hur lång tid det tar att reparera fordonen, dels på hur många ersättningsbussar man kan få in från övriga landet.

– Jag förstår att det här kan försvåra för många av våra resenärer, och kan bara beklaga den uppkomna situationen, säger Hans Fälldin.