Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikhinder byggs på Köpmangatan

/
  • Här på Köpmangatan vill kommunen bygga ett trafikhinder.

En upphöjning på Köpmangatan ska försvåra för genomfartstrafik.
Det är en del i det åtgärdsprogram som Sundsvalls kommun vill genomföra.
– Köpmangatan är den gata som har de allra högsta halterna av luftföroreningar, säger Maria Chruzander, avdelningschef på gatuavdelningen.

Annons

Det har funnits förslag på att stoppa genomfartstrafiken på Köpmangatan som ett led i att förbättra luftkvaliteten i Sundsvalls centrum. Så blir det inte.

Men målet att minska genomfartstrafiken står fast och kommunen utreder bland annat att bygga en upphöjning av Esplanaden på Köpmangatan. Det rör sig om en förlängd upphöjning mellan östra och västra Esplanaden på omkring 50 meter.

– Det kommunen nu föreslår är att vi ser över möjliga lösningar för att minska genomfartstrafiken. Samtidigt ska det förbättra framkomligheten för de trafikanter som har Köpmangatan och Stenstan som målpunkt, säger Maria Chruzander.

Åtgärden kan bli aktuell att genomföra under 2015.

– Om det visar sig i vårt planeringsarbete att det är en bra åtgärd så genomför vi det i år, men där är vi inte ännu, säger Chruzander.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Det vet vi inte riktigt. Vi kommer att byta belysning på Köpmangatan under sommaren och även en del träd. Sedan tillkommer olika trafikåtgärder.

Kommunen menar också att kravbilden på Köpmangatan förändras.

– Nu finns istället önskemål om exempelvis gång- och cykelväg, mer utrymmen för uteserveringar och mer grönska i området, säger Eva Forslund, sektionschef, gatuavdelningen.

Kommunens trafikplanerare Björn Abelsson säger så här om planerna:

– De närmare 30 procent som är genomfartstrafik i dag kör hela vägen från Skolhusallén till Landsvägsallén ska känna att jag borde nog inte köra här riktigt utan välja en annan väg. Man måste sänka hastigheten för att det inte ska kännas obehagligt.

Hur mycket av genomfartstrafiken kan ni minska genom åtgärderna?

– Vi tror att vi kan få bort 15 procent av genomfartstrafiken om vi genomför de här åtgärderna, säger Abelsson.

Mer läsning

Annons