Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikljus tas bort vid skola

Vägbulan på Fridhemsgatan grävdes bort av misstag.

Men nu väntar en ny trafiklösning utanför Skönsmons skola där man ska bygga en två meter bred refug och få bättre belysning.

Och trafikljusen ska monteras ner.

Det var inte meningen att farthindret vid Fridhemsgatan skulle försvinna i fjol.

– Det togs bort i fjol i samband med att man la ny beläggning på gatan, men tanken var att det inte skulle tas bort förrän vi hade de andra åtgärderna klara. Det blev någon miss. Men det kändes ändå fel att sätta tillbaka det, när det ändå inte ska vara något där i framtiden, säger Eva Forslund, trafikingenjör i Sundsvalls kommun.

Hon berättar att man aldrig lyckats skapa en bra trafiksituation på Fridhemsgatan vid Skönsmons skola och att det är vanligt med rödkörningar vid övergångsstället.

– Man har haft trafiksignaler och ändå är det många som kör för fort här. Man har sänkt hastigheten till 30 och gjort farthinder, men det har inte varit tillräckligt. Nu vill vi ta ett helhetsgrepp, säger Eva Forslund.

Den lösning man skissar på är en två meter bred refug som gör att gående korsar den avsmalnade vägbanan med ett körfält i taget och får chansen att stanna upp halvvägs. 30-skylten ska gälla hela året, dygnet runt och dessutom ska man sätta upp en mycket bättre belysning.

Forslund menar att det är en vanföreställning att trafikljus ökar säkerheten för de gående.

– Ett trafikljus är inte godkänt som en trafiksäkerhetsåtgärd, den fördelar bara framkomligheten, säger hon.

Tanken är även att flytta övergångsstället en bit österut för att komma bort från en fastighetsutfart som ligger precis vid zebraränderna.

Kommer allt det här att påverka genomfartstrafiken på Fridhemsgatan?

– Det påverkar så att man på vissa ställen på Fridhemsgatan får en lägre hastighet. Det blir en avsmalning, men framkomligheten försämras inte, säger Eva Forslund.

Det finns ingen exakt tid för när allt det här ska bli verklighet.

På Skönsmons skola berättar rektorn Eva Höglund att kommunen informerat om förändringarna.

– Jag ser inga svårigheter i det här. Jag litar på att kommunen med sin erfarenhet av trafik har gjort ett gott arbete, säger Eva Höglund.

Hur ser du på att trafikljusen plockas bort?

– Det är klart att det känns säkert med trafikljus, men kommunen visade att vi förlitar oss för mycket på den gröna gubben. Själv kan jag inte bedöma om det blir bättre eller sämre, säger Eva Höglund.