Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikverket: "Det bullrar för lite"

Ingen av de nio klagande familjerna i Njurunda har enligt Trafikverket rätt till hjälp med att dämpa trafikbullret från nya E4.
Det bullrar för lite, enligt myndighetens mätningar.

Trafikverket är skyldigt att hjälpa till om bullret anses vara för högt och störande för husägarna efter motorvägen. I många andra fall har man också gjort det.

– Vi har byggt bullerplank, bytt ut fönster och gjort andra åtgärder i olika fastigheter nära vägen, säger Jorun Storeng, miljöspecialist på Trafikverket.

Läs också: Högt buller på nya E4 förstör deras idyll: "Det låter som ett reaplan"

Men det som krävs är att bullret överstiger gränsvärdena. Det maximala oljudet utanför husen måste överstiga 70 decibel, ungefär motsvarade ljudet från en bilmotor i trädgården.

– Vi har låtit utföra mätningar i fastigheterna där de här senaste klagomålen kommer från. Jag kan förstå att de som bor där upplever att de fått mer störande trafikljud sedan nya E4 byggdes. Men någonstans måste vi dra gränsen och om bullret inte överstiger gränsvärdena behöver vi inte vidta några åtgärder, säger Jorun Storeng.

Läs också: Nya bullerregler får tumme ner

Hoppet är dock inte helt ute för de boende. På grund av alla klagomål har även Sundsvalls kommuns miljökontor gjort inspektioner ute hos nio av familjerna som har problem med buller.

Miljökontoret är tillsynsmyndighet och om man anser att oljudet är oacceptabelt kan man tvinga Trafikverket att hjälpa de drabbade familjerna.

Läs också: Trafikverket vill inte betala bullerskydd

– Vi ser över klagomålen som kommit in och håller på att titta på det här ärendet nu. Till mars bör vi vara färdiga och då kan vi ge besked om vi tycker att Trafikverket ska åtgärda miljön, eller inte, säger Karolina Tornberg, miljöinspektör på miljökontoret.

Läs också: Klagomål på trafikbuller