Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikverket om extremhalkan: "Så länge det regnar blir det halt så fort du har sandat"

Den värsta halkan i länet verkar ha försvunnit för tillfället. Men nederbörd i kombination med kall vägbana kan bli livsfarlig blixtsnabbt.
Lennart Helsing på Trafikverket förklarar varför det blir så extremhalt.

LIVE: Följ läget på vägarna dygnet runt – hela julhelgen

Den halka som resulterade i många olyckor och stoppade kollektivtrafik under torsdagen och fredagen verkade på lördagen ha lämnat kusten. I inlandet orsakade det fuktiga vädret dock fortfarande långa köer, stopp i trafiken och avåkningar.

– Det är typiskt besvärliga lägen. Vi jobbar på det, men om det regnar på kalla vägbanor så blir det halt och då bör man vara försiktig. Vägarna kan se åtgärdade ut och de kan vara sandade, men det blir halt ändå, för det fryser ju igen.

Att det drabbar så stora områden gör inte saken lättare, men det hade inte gjort så stor skillnad ens om Trafikverket kunnat vara överallt samtidigt, menar Lennart Helsing.

– Det spelar egentligen inte så stor roll, för så länge det regnar blir det halt så fort du har sandat. Det är bara att hoppas på att nederbörden upphör, för kalla vägbanor kan vara riktigt fina bara de är torra. Det är fukten som är problemet.

Att anpassa hastigheten efter väglaget rekommenderas förstås alltid.

– Det är bara att ta det försiktigt, det är det som gäller. Och behöver man inte åka ut så bör man låta bli.

Läs om nattens alla händelser här.