Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikverket vill sänka medelhastighet – fartkameror placeras i centrala Sundsvall

Trafikverket vill sänka medelhastigheten på Björneborgsgatan.
Nu planeras det för två fartkameror på sträckan.
– Platsbesluten är inte tagna ännu, men det är högst sannolikt att det kommer att bli så, säger Gabriella Gulliksson, utredare trafiksäkerhet.

Läs också: Fartkameror sätts upp på olycksdrabbad sträcka.

I fjol sattes nya trafiksäkerhetskameror upp på riksväg 86 mellan Bergsåker och Kovland. Sedan tidigare finns det kameror på flera andra platser runt om i Medelpad, men inte så här nära centrum.

Nu har Trafikverket riktat blickarna på Björneborgsgatan.

– Vi håller på med en detaljprojektering på den här sträckan. Än så länge är inga platsbeslut tagna, men det är väldigt troligt att vi kommer att placera trafiksäkerhetskameror på den här sträckan, säger hon.

Anledningarna att just Björneborgsgatan är intressant för den här typen av insatser är flera.

– Det är för höga medelhastigheter där. Hastighetsgränsen ligger på 50, men under de mätningar vi gjort så ligger medelhastigheten på 56 och det är alldeles för mycket, säger hon och tillägger:

– Sedan har vi fått en hel del rapporter från boenden i området att det går för fort.

Den aktuella sträckan på Björneborgsgatan är strax över två kilometer lång, men den är vältrafikerad. Årsdygnstrafiken uppgår till 3 100 fordon per dygn varav 15 procent handlar om tung trafik.

– De 1 200 fartkamerorna runt om i landet räddar omkring 20 liv per år. Att sätta upp fartkameror här gör vi så fall för att få ner medelhastigheten. Men för boende i området blir det andra vinster som mindre buller och lägre koldioxidutsläpp och utsläpp av andra skadliga partiklar, säger Gulliksson.

Hur vanligt är det att fartkameror sätts upp så här centralt?

– Omkring 15 procent av dagens trafiksäkerhetskameror är placerade på 50-vägar eller 60-vägar. Merparten är uppsatta på ej mötesfria 70-, 80- eller 90-vägar.

När tar ni ett definitivt beslut?

– Det hoppas vi kunna göra i februari.

Vi har tidigare berättat att det troligast kommer att bli nya fartkameror i Östavall. På E14 mellan Torpshammar och länsgränsen mot Jämtland skulle fartkameror vara monterade innan årsskiftet.

– Det dröjer något och det har att göra med att dra el till platserna blivit något försenat. Vi hoppas att det blir klart så fort som möjligt efter årsskiftet, säger Gulliksson.