Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tragedin i Norge fick Zlatan att berätta allt

/
  • Rekordboken. David Lagercrantz skrev Zlatan Ibrahimovics bok som såldes i 500 000 exemplar på sex veckor. Hade boken sålts i 200 000 exemplar så hade han tjänat runt tre miljoner kronor, enligt vissa uppgifter. Nu blir det mer. Igår kväll berättade han i Sundsvall om samarbetet med fotbollsstjärnan.

Alla ville skriva boken, men det blev författaren David Lagercrantz som fick uppdraget.

– Jag sa att jag inte ville spökskriva en gång till, men när min förläggare Abbe Bonnier sa att det var Zlatan, då skrek jag "jaaa". Det skulle bli någonting helt nytt, som The American Dream på svenska.

Det har han inte ångrat. På sex veckor sålde "Jag är Zlatan" 500 0000 exemplar – bara i Sverige.

Annons

Tillbaka i Sundsvall. David Lagercrantz började som kriminalreporter på Sundsvalls Tidning 1986, och fick lära sig jobbet från grunden. I går kväll kom han med stjärnglans när han gästade Bokafton på Bokia. Det var fullsatt, 130 personer. Alla vill höra om boken "Jag är Zlatan" som släpptes i november.

– Det blev fullt halabalo. Ingen visste att det skulle bli en sådan stort uppståndelse. Vi tryckte först 100 000 exemplar. De såldes första dagen. Det är klart, Zlatan har gjort 1 000-tals intervjuer men han har egentligen aldrig tidigare pratat om sitt liv, säger David Lagercrantz.

När Zlatan Ibrahimovic hade godkänt honom som skrivare, efter att först hade sagt: "Vem fan är den där David Lagercrantz", så började arbetet med att hitta rätt ingång i fotbollsstjärnans liv.

– Ska han göra den här boken så måste han prata sanning. Det blev lång en process. Jag är ingen fotbollsnöd. Men det var tanken, att det inte skulle bli en närsynt fotbollsbok. Det var därför jag blev tillfrågad, för att det skulle bli en kulturkrock, berättar David Lagercrantz.

Han skrev boken om bergsklättraren Göran Kropp, om Håkan Lans, pappan till datamusen och grafikkortet, och hans senaste skönlitterära bok, Syndafall i Wilmslow, handlar om den engelske matematikern Alan Turing.

– Jag tar mig an människor som går lite på tvärs, som möter motstånd på grund av sin kreativitet för att de är annorlunda och som hittar en annan väg. Det genomsyrar hela mitt författarskap, och på sätt passar Zlatan in. Men det var ändå en ny värld. Jag fick sitta hela dagen och googla på fotbollsspelare, säger David Lagercrantz.

Han flyttade ner till Milano en månad och bandade intervjuerna med Zlatan.

– Jag lyssnade igenom allt för att få in hans språkrytm. Det jobbade jag mycket med. Jag fundera också på vad som var kärnan i hans liv. Vi satt på kvällarna och pratade fyra fem timmar. Sedan satt jag hela dagarna och lyssnade på honom, och så fort jag hittade ett uttryck som var som Zlatan skrev jag ner det och använde det i boken. Då visste jag att vi måste gå djupare i hans liv, säger David Lagercrantz.

Han frågade om och om igen.

– Zlatans liv har gått i 190 och han har bara tänkte på nästa match. Men nu började han tänka, och så började han minnas mer och mer om sin barndom. Det satte igång processen. Det blev en ny rytm i boken. Jag började förstå hans ilska och hunger. Jag började se smärtan. Zlatan fick aldrig något stöd hemma, säger David Lagercrantz.

Det fanns ett problem. Zlatan kunde berätta allt, men kunde de skriva om hans trasiga uppväxt med en våldsam mamma, en knarkande syrra och en farsa som söp och grävde ner sig i sorgen efter Balkankriget.

– Han älskar sina föräldrar, men kunde vi skriva allt. Han ville berätta sanningen, men tvekade. Hela nyckeln till Zlatan är barndomen. Den är så stark och gör boken, så vi visst inte vad vi skulle göra, berättar David Lagercrantz.

Vändningen kom genom tragedin i Norge. David Lagercrantz hade avbrutit sin semester och flugit ner till Milano. Då fick han sms från sin fru om attentatet i Oslo och om hur ungdomar hade mördats på Utöya.

– Jag berättade det för Zlatan. När det handlar om barn blev han berörd. Han såg ut som en krigare, sedan sa han: "Jag har bestämt mig. Vi berättar allt, men kärleken ska synas", säger David Lagercrantz.

Sedan skrev han, och Zlatan läste manuset många gånger. Nere i hans hus i Malmö satt de fem timmar och manglade texten. Till slut kom klartecknet och utgivningscirkusen tog fart.

– Det som är vackert med Zlatan-boken är att det har fått så många människor att börja läsa. Det är oerhört många grabbar och tjejer som har läst sin först bok. Kan man hålla kvar de läsarna och få de att läsa mer, så är det kul, säger David Lagercrantz.

Det kom ett sms från Zlatan när boken gavs ut. "David, du har gjort ett grymt jobb. Bråkar de med dig så säg till mig så kommer jag och slaktar dom".

Bokafton avslutades med att en bok signerad av Zlatan auktionerades ut. Vinnarbudet stannade på 1 300 kronor. De pengarna går direkt till Barnklinken på Sundsvall sjukhus.

Annons