Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trakasserier att tvinga expedit visa BH-storlek

Att tvinga en kvinnlig medarbetare i butiken Change i Birsta bära en namnbricka med sin BH-storlek var könsdiskriminering.
Det beslutade Arbetsdomstolen (AD) i en dom i dag i det så kallade BH-målet.
Change ska också betala expediten 50 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Butikskedjan Change säljer bland annat underkläder och enligt AD så beordrade arbetsgivaren kvinnan att bära namnbrickan. Hon upplevde sig kränkt och med hjälp av Handelsanställdas förbund stämde hon butikskedjan för diskriminering och brott mot kollektivavtalet.

Jaana Pålsson, förste ombudsman för Handels avdelning 27, är mycket nöjd trots att de inte fick rätt i frågan om kollektivavtalsbrottet.

– Det här är väldigt glädjande. Det här värnar verkligen de anställdas integritet, säger hon.

Jaana Pålsson tror att domen kommer att få betydelse eftersom den visar att en arbetsgivare inte kan ställa diskriminerande krav på hur arbetstagare ska se ut på arbetsplatsen.

– Nu pekar Arbetsdomstolen på att det finns en gräns. Det betyder att vi har något att referera till, säger hon.

Handels begärde 200 000 i diskrimineringsersättning till expediten, men får nöja sig med en fjärddel. Svensk Handel och Change ska dock ersätta rättegångskostnader som uppgår till 375 824 kronor.

– Bolaget menade att det var frivilligt att bära skylten, men vi lyckades inte bevisa det. Vi hade för få personer som vittnade, säger Pia Schöldström, arbetsrättsjurist som företräder Change, till TT.