Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tråkigt att överviktiga stämplas som ohälsosamma – viktigt att älska sig själv oavsett siffra på vågen

Svar till insändaren "Irriterande höra att man ska sluta tänka på vikten och vara nöjd med sig själv – en fara att det blir värre" undertecknad "Fd överviktig".

Alla har vi olika bild av vad det är att vara kroppspositiv, jag delar dessvärre inte din. Det finns pinnsmala kroppspositivister, det finns kroppspositiva i alla former och storlekar.

Sedan innebär inte övervikt alla gånger en dålig hälsa, det är en risk för olika saker men det finns fler riskfaktorer än övervikt.

Jag tycker absolut att man ska vara hälsosam på sitt sätt, att man ska kolla sina värden, röra på sig, och så vidare. Jag har alltid blockerats i allt detta på grund av hetsen att gå ner i vikt och då har det bara slutat i misslyckande och att man hackat ner på sig själv ännu mer. Sedan jag började älska mig själv mer så har jag även börja gå ner i vikt lite, jag har ingen brådska, men jag har mina personliga mål.

Men det centrala, tycker jag, ska vara mindre fokus på vikten.

I ST:s artikel om mig pratade vi om mitt projekt och det handlar inte om att bara fotografera överviktiga människor, jag vill att man ska se olikheter, det kan vara håriga ben på en kvinna, det kan vara någon som skäms för sina åderbråck, men ändå vågar ha kjol nu för hon vill det, det skulle även kunna vara en fullt frisk stor kvinna som "gömt" sig i skamtankar hela tiden.

Du kan inte avgöra en människas hälsa enbart genom dennes vikt. En överviktig person är inte alltid ohälsosam, likaväl som en normalviktig inte alltid är hälsosam, det är fler saker som spelar in. Men så fort en överviktig person syns någonstans så kommer hälsoaspekten in och det tycker jag är lite tråkigt för det är något man inte kan veta bara genom att se på en bild. Sedan är det också upp till var och en att ta hand om sin hälsa.

Jag tror inte att någon vinner på att hata och begränsa sig själv och jag hoppas att det är självklarheter framöver.

Det skulle vara roligt att se mer vanliga människor i reklambranschen, jag är trött på att de flesta ser likadana ut.

"Fd överviktig", kan det vara så att du fick självkänsla per automatik för att du gick ner i vikt, och när du ser mig påminns du om din dåliga självkänsla du hade när du var överviktig?

Jag kommer älska mig själv livet ut oavsett vilken siffra vågen står på, och jag kommer att jobba för en bra hälsa.

Emma Larsson, fotograf

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel