Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trampolinen firar hoppfullt 20-årsjubileum

Trampolinen och Lavinen firade sin 20-årsdag på torsdagen.
Det sociala kooperativet ägs av brukarna och erbjuder dagverksamhet för personer med psykiska funktionshinder.
– Det känns fantastiskt, säger handledaren Christina Nordenö.

Det var i februari 1996 som man drog igång en gemensam träffpunkt på Kalmarvägen i Granloholm.

– När man tittar tillbaka på anteckningar är det fantastiskt vilken utveckling som vi har haft, säger Christina Nordenö.

Här tränas psykiskt funktionshindrade att komma vidare antingen i studier eller yrkesliv.

– Eller så väljer man att vara kvar här, för att man har funnit att det här är en positiv lösning, det vill säga att det här är vad man klarar av. Det är ju riktiga jobb som vi utför mot kunder. Dessutom tränar man sig att klä på sig och att vara social, vilket kan vara svårt om man legat och tittat upp i ett tak i 20 år, säger Nordenö.

Bakgrunden var psykädelreformen 1995 som innebar att kommunerna fick ett utökat ansvar för personer med psykiska funktionshinder. Kommunerna fick betalningsansvar för medicinskt färdigbehandlade patienter som vårdats sammanhängande i mer än tre månader inom psykiatrin.

– När vi flyttade ut från sjukhuset 1995 i samband med psykiatrireformen så kom vi på ganska snart att man måste ha något att göra på dagarna, säger Christina Nordenö.

Och därifrån startade verksamheten på Kalmarvägen.

Dagverksamheten är Trampolinen, vilket i princip är lokalerna och handledare. Och inom ramen för Trampolinen finns det sociala kooperativet Lavinen, som utför alla tjänster åt företag, myndigheter och privatpersoner. Här kan brukarna utföra tjänster som kan handla om kafé, matsal, bilvård, städning, snöskottning och gräsklippning.

Genom åren har Trampolinen och Lavinen stundtals hotats av nedläggning, men lyckats överleva.

Läs också: Chocksiffror för socialnämnden – 180 miljoner back i ny prognos

– Vi har även tvingats lägga ner vissa verksamheter som vi har byggt upp. Bland annat la vi ner en sidoverksamhet dit man bara skulle få komma bara för att vara. Där fanns det inga pengar från kommunen, men den typen av verksamhet tycker jag saknas, säger Christina Nordenö, som tillsammans med kollegan Bim Näslund har jobbat här ända sedan starten.

Läs också: 36 kronor per dag gör att de kan fortsätta på Trampolinen

Thomas Jonsson har varit i kooperativet i 2,5 år.

– Jag tycker det här är bra för det är trevlig personal och trevliga medbrukare. Det fyller en viktig social funktion. Man blir inte så isolerad som man skulle bli om man satt hemma, utan man får komma ut och vara bland folk, säger Thomas Jonsson.