Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tränarprofilen om sambons bortgång, sitt ledarskap – och hur han ska rädda Sundsvall Hockey

Han är en stor tränarprofil inom svensk ishockey och har jobbat som tv-expert under flera år.
Nu är Leif Strömberg i Medelpad för ett nytt hockeyuppdrag.
I en stor intervju berättar han om den tunga tiden när hans sambo gick bort, sitt ledarskap, tv-jobbet – och hur han ska hålla Sundsvall kvar i Hockeyallsvenskan.
– Jag är mer taggad nu än när jag åkte upp, säger Strömberg.

"Jag tänker inte ljuga, det stämmer."

När Sporten ringde Leif Strömberg för att försöka få uppgifterna om att han skulle ta över Sundsvall Hockey bekräftade så hymlade han inte. Det var raka rör direkt.

Se också: "Jag har dreglat efter att stå i båset"

På samma sätt är det några veckor senare under den timmeslånga intervjun som genomförs i Sundsvall Energi Arena inför ett träningspass.

Leif Strömberg svarar på alla frågor, och han ger ofta uttömmande svar.

– Media är ett otroligt bra verktyg och det går inte bara att prata i klyschor hela tiden, inleder han.

Han har själv erfarenhet från mediebranschen efter flera år som tv-expert innan jobbet i Sundsvall Hockey.

– Att se ishockey på det sättet har varit väldigt nyttigt, jag brukar skämtsamt säga att det enda jag tappade var skridskoåkning och den har ändå inte suttit på 15 år. Jag fick chansen att träffa människor och klubbar i olika situationer och jobbade med killar från andra idrotter som Glenn Strömberg, Bosse Petersson, Ola Andersson och Per Stümer. Det var otroligt häftigt. Ibland får man bekräftelse att man ligger rätt, ibland en knäpp på näsan. Det var balsam för ledarskapet, säger han.

Leif Strömberg har en lång karriär som ledare bakom sig, en tränarkarriär som tog ordenlig fart under åren i Karlskoga i början på 2000-talet.

– Vi var jobbiga, vi spelade snabbt, vi spelade tufft. Jag brukar säga att jag hade 15 stycken elever från en "OBS-klass" i laget, men det gjorde inte så mycket för jag hade ju själv gått där, säger Strömberg med ett skratt.

Tiden i Karlskoga ser han tillbaka på med stolthet.

– Året innan jag kom var det 600 åskådare i snitt. Det ökade till 1 800 och sedan eskalerade det till ett snitt på över 3 000 innan jag lämnade, vi blev intressanta att titta på. När vi gick till Kvalserien andra året fick vi in Kåberg (Emil) och lite andra spelare, och de sista åren tävlade vi på riktigt hög nivå, säger han.

Strömberg lyckades bra med Karlskoga, men utanför isen gick han samtidigt igenom om en väldigt tung period i livet då hans sambo Karin drabbades av cancer och gick bort. Kvar blev Leif med parets gemensamma dotter Sofia, då fyra år gammal.

– Det var några tuffa år. Jag tog hand om min familj som nummer ett, och sedan jobbade jag hårt med ishockeyn. Det var ett stort andningshål för mig, och man fick lära sig att prioritera i livet.

Han fortsätter:

– Vi har haft många hjul på våra möbler genom åren, men jag tror inte att Sofia tagit någon större skada. Jag vet att Henke Larsson en gång fick frågan om hur det var att flytta runt med barnen, och han sa att han var samma pappa var han än bott. Det har jag också varit. I Karlskoga hade vi fantastisk uppbackning med nattdagis, en jättebra barnflicka och klubben ställde upp. Det var nog en anledning till att vi inte drog vidare tidigare.

När Leif och Sofia väl flyttade var det för Karlstad och Färjestad. Där tog han laget till SM-final första säsongen, men fick samtidigt svarta rubriker i tidningarna då han dömdes för misshandel i samband med en avslutningsfest i Karlskoga 2004.

– Det var jävligt jobbigt, för det var inget bråk. Det är ju preskriberat i dag, men det jag är glad för är att jag inte slog ett enda slag, säger Strömberg och fortsätter:

– Jag och min advokat lät det vara, hade vi överklagat hade det blivit långbänk. Men det fanns ingenting att erkänna.

Genom åren har han fått en del rubriker i media för olika uttalanden.

– Ibland får man väl svälja något man har sagt, men jag vet inte om det är så farligt. Står du där och säger något till media får du vackert ta det, du kan inte skylla ifrån dig på andra. Jag är som jag är, och jag tycker att jag haft en bra relation med media. Men när jag är bland vänner är jag faktiskt ganska tyst och tillbakadragen.

Vad har du för intressen utanför ishockeyn?

– Min dotters mor var inte så idrottsintresserad, däremot var hon väldigt intresserad av människor. Hon berikade mig med många andra intressen. Egentligen så tycker jag om att bara vara. Fika med min dotter, äta en bit mat, gå ut på en powerwalk. Sedan tycker jag det är kul att gå på vernissage och titta på målningar, och jag är intresserad av städer. Det är jättefint att gå i Sundsvall, och historia och geografi intresserar mig också väldigt mycket.

Inom ishockeyn är Leif Strömbergs närmaste utmaning att försöka hålla Sundsvall Hockey kvar i Hockeyallsvenskan. Just nu ligger laget sist i tabellen.

– Gruppen är jättebra, sedan måste man kanske ta för sig lite mer. Det är dumt att komma på midsommarafton och säga vad man tycker, det är bättre att rapa upp det på en gång, säger han och fortsätter:

– Jag kan hänga av tränardörren och kasta den på snöhögen, så det är väldigt öppet. Sedan måste naturligtvis vi ledare ta ut riktningen, det är att ge inspiration, tycker jag.

Krönika: "Byt spelare – inte tränare"

Strömberg fortsätter med att beskriva sitt ledarskap.

– Jag tänker hockey hela tiden, det är planering och strukturering. Däremot så pratar vi mycket om att stänga dagen så att grabbarna kan slappna av. På dagis brukar man sätta upp lappar, här är det mer retorik för att kunna vrida av och på energikranen.

– Jag vill att det ska vara organisation, att man har ramar och regler för hur man spelar. Man ska inte bara kämpa, utan det är hur man kämpar. Gör man det kan det bli fel, men ändå rätt. Det blir nämligen inte alltid som man tänkt på isen, det går så fort. Men jag har ganska tydliga idéer om hur jag vill spela.

Läs mer: Magnus Sjödin om avhoppet

Hur ser du på ditt uppdrag i Sundsvall Hockey?

– Det här är ett häftigt uppdrag tycker jag. Jag är ännu mer taggad nu än när jag åkte upp, och då var jag jäkligt taggad. Det handlar bland annat om att spelarna har svarat upp bra.

Kontraktet med Sundsvall är skrivet säsongen ut, med ambitionen att förlänga samarbetet även över nästa säsong.

– Vi får se vart det tar vägen här, men jag vill jobba vidare som tränare och det finns förutsättningar för Sundsvall att växa sig starka, säger Leif Strömberg

Tränarprofilen som ska hålla Sundsvall Hockey kvar i landets näst högsta serie.

MISSA INTE: Håll koll på ditt favoritlag i mobilen – få pushnotiser när vi skriver om Timrå IK, GIF Sundsvall eller Sundsvall Hockey. Ladda ner ST:s nya app till Iphone eller Android.