Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tränarprofilen talar ut efter misslyckade Sundsvall Hockey-uppdraget: "Lider över slutresultatet"

Han plockades in med uppdraget att rädda Sundsvall Hockey kvar i Hockeyallsvenskan.
Det lyckades inte.
Ett par veckor efter besvikelsen i Kvalserien berättar Leif Strömberg i en stor intervju om vad som gick snett, det sista mötet med ledarteamet och sin egen hockeyframtid.

Den 54-årige tränarprofilen har lämnat Sundsvall och återvänt hem till Stockholm och Tyresö.

Det blev nästan fyra månader som huvudansvarig i Sundsvall Hockey. När Leif Strömberg tog på sig uppdraget att försöka rädda ett nytt kontrakt i Hockeyallsvenskan för klubben var grundserien i praktiken körd. Sundsvall Hockey låg sist i tabellen och avståndet till lagen ovanför kvalstrecket var stort.

– Jag visste exakt att det skulle bli tufft uppdrag, men jag var övertygad om att vi skulle greja det. Processen gick i den riktningen också, även om det självklart fanns skönhetsfläckar, säger han.

Strömberg fick rikta in sig på att förbereda laget inför Kvalserien, men det blev ingen lyckad avslutning på säsongen och Sundsvall Hockey åkte ur den näst högsta serien.

– Vi hade en ledarstab och jag var headcoach och jag flyr inget ansvar för fem öre, säger Strömberg och fortsätter:

– Jag lider över slutresultatet, även om jag inte är någon bitter människa. Vi hade verktygen ordentligt, men vad är det som ger resultat? Det var ingen som sade att Leksand spelade fantastisk hockey, men de hittade en väg att slå Modo ändå i sitt kval. Det handlar om att hitta vägar att vinna kvalmatcher, säger Strömberg.

Sundsvall Hockey fick en bra start med segrar i tre av de fyra första kvalmatcherna. Men under Kvalseriens gång fick laget klara sig utan flera tongivande spelare. Det är en av anledningarna till att det till sist blev en degradering, enligt Strömberg.

– Men man behöver inte vara någon rymdforskare för att förstå att det skadar oss enormt att Magnus Åkerlund (målvakt) blir skadad och samtidigt får vi matchstraff på både "Mossa" (Mathias Månsson) och Joakim Mattson. Det skador oss enorm, sedan kan folk tycka och tänka hur mycket de vill. Hade det varit en vänsterback och en högerytter hade det inte blivit så mycket tryck på någon lagdel, men nu handlade det om vår förste- och tredjecenter. Vi är i pole position där, det var vi inte slutet ...

Leif Strömberg hade scoutat sitt lag grundligt innan han tog på sig jobbet. Han hade en klar bild över vad som behövde förändras, vad han ville förbättra och förfina.

– Det var en bättre defensiv, den var inte bra. Bättre omställningsspel, det var för mycket enkla mål man släppte in. Och omställningarna gick för sakta så att motståndarlagen hann formera sig, säger han.

Med sin rutin från en lång karriär som hockeycoach har han skapat ett arbetssätt som han anser fungerar för att nå resultat, en modell som skapar förutsättningar att lyckas.

– Vi jobbade mycket med kommunikation och understöd, både på och utanför isen och det förankrades väl i truppen. Sundsvall Hockey har otroligt bra förutsättningar med videoprogram som hjälper till att analysera allt i spelet och vi kunde jobba hårt med spelarna. Om man ser något hos en spelare så jobbar man med det med individen. Jag för alltid ett vuxet resonemang, som på vilken arbetsplats som helst.

Hur reagerade spelarna på det?

– Jag upplevde att de tog det på rätt sätt. Sedan är alla olika, det finns alltid spelare som man får börja med att berätta två bra grejer innan man går på "caset". Jag visar inte sekvenser för ett lag eller individ för att vara dum utan för att behövs i vissa lägen, säger Leif Strömberg.

Han fortsätter:

– Vi hittade en tillit till spelet och vi pratade varje dag om vad som var bra och vad som kunde göras bättre. Det var en process och killarna som var på isen gjorde det bra hela tiden, även om vi hade många borta med skador stundtals.

Vilket är ditt starkaste minne från tiden i Sundsvall Hockey?

– Det tycker jag nog är från perioden under kvalet där killarna visar bra passion, vi hade bra möten där vi pratade hockey i alla lagdelar och vi gick från ord till handling hela tiden. När vi åker till Västervik till exempel och efter 10-12 minuter hade de inte haft mer än något skott i sarghörnen. Sedan fick vi matchstraffen emot oss, men hur jävligt det än var och vi spelade tre mot fem i fem minuter så ger vi inte upp utan följer vår matchplan väldigt bra, trots flera rockader i uppställningen.

Matchen som Sundsvallstränaren syftar på spelades den 20 mars i Plivit Trade Hallen och det blev en Sundsvallsförlust med 1–3. Där och då var halva Kvalserien spelad samtidigt som Månsson och Mattsson stängdes av två matcher vardera. Sedan kom raset för klubben.

Förlust hemma mot Asplöven, 3–4 (efter förlängning)

Förlust hemma mot Södertälje, 1–4.

Förlust mot Borlänge borta, 1–2.

Det var fritt fall i kvalserietabellen.

– Jag har svårt att redogöra för vad som hände, säger Leif Strömberg kortfattat.

Det vägvinnande sättet att spela "kvalhockey" som han hade pratat mycket om var borta. Det var chansen till ett nytt hockeyallsvensk kontrakt också.

Leif Strömberg hymlar inte med att han saknade avstängde Mathias Månsson i de avgörande nyckelmatcherna.

– Mot Södertälje hemma har vi flera lägen att göra 2–0. Månsson hade varit viktigt i det läget, han hade kunnat spänna ögonen i motståndarna. I stället blev det lite så att Markus Olsson inte orkade hålla sin nivå riktigt och de fick några alldeles för enkla mål. Jag tror ändå att Markus kan bli en bra SHL-målvakt i framtiden, det är en otroligt bra kille, men han orkade inte riktigt där. Samtidigt missade vi två, tre frilägen där vi kunde ha avgjort den matchen.

Drygt en vecka efter det avslutade kvalet hade ledarteamet med Leif Strömberg, Göran Tärnlund och Stefan Lindqvist ett sista möte för att summera det som hänt.

– Vi sammanfattade allt och de berättade för mig om hur de tänkte och vad de gjort och vad de kanske inte skulle ha gjort under säsongen. Det var ett bra möte och en öppen diskussion på alla sätt och vis. Vi diskuterade allt möjligt. Jag kan bara säga att jag gillar Sundsvall, det finns bra förutsättningar och allting.

– Vi har inga oklippta gåsar. Sedan kan ju åsikter gå isär och så när det gäller saker som fysiska statusen, kontraktslängder, backchecking och tusen andra grejer som man diskuterar. Men man måste kunna diskutera och ha högt i tak och det är viktigt att stå för det man säger och det man gör.

Hur ser du på det lagbygge som Sundsvall Hockey och sportchefen Stefan Lindqvist hade gjort?

– Det är ju ett helt pussel och det är klart att man kan tycka till om hur man rekryterar hit och dit, men jag har inget att säga om det. Jag visste precis vad jag gav mig in på. Jag visste nästan kalsong- och skridskonummer på varje spelare för det är mitt jobb att ta reda på det. Går man upp i april och står sist i kön och har minsta budgeten så är det inget lätt arbete.

Hur tycker du att Sundsvall Hockey ska gå vidare nu?

– De ska skapa en tålig träningsgrupp som kan träna hårt och elitinriktat. Sedan kan man jobba på en massa andra saker som att skapa god stämning ocn sådant, men det viktiga är att sätta ribban att här tränar vi bra och lever hockey. Spelare kan gå på bio och äta på restaurang ändå. Sundsvall ska hitta sådana spelare som vill bli bättre och har drivet varje dag. Då spelar det ingen roll om du är 18 eller 35 år, drivet är viktigt att ha och det är grunden. Man nöter väldigt mycket när man tränar på saker och då gäller det att ha tålighet att göra det.

Vad händer nu med din karriär?

– Vi får se. Just nu har det funnits lite intresse, men inget jag tackat ja till än.

En fortsättning i Sundsvall Hockey?

– Jag har inte varit i kontakt mer med Sundsvall och inte tänkt på det så mycket. Det är inget konstigt, det är fair play och för mig finns inga hard feelings.

Vad för uppdrag har du erbjudits?

– Det är något från utlandet. Jag har fått lite olika förfrågningar under de sista åren, till och med om att bli sportchef några gånger.