Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Transportföretagen: Vi vill hjälpa till att locka fler till sjöfartsutbildningen i Härnösand

Sjöfarten är ett miljömässigt hållbart transportmedel och en förutsättning för hela Sveriges ekonomi och näringsliv då cirka 90 procent av all export och import sker med sjöfart. För att så även ska vara fallet i framtiden är det av stor vikt att svenska rederier får tillgång till personal.

Sjöfartens förutsättningar har förbättrats genom bland annat den nationella planen för infrastruktursystemet för åren 2018–2029 och det är positivt att vi även kan se att utflaggningstrenden inte bara har stannat av, utan att ett antal nybyggen har fått svensk flagg och att fler är att vänta. Dessutom har ett betydande antal tidigare utflaggade fartyg fått svensk flagg. Detta i kombination med positiva trender som att fler väljer att nyttja passagerarrederier innebär att sjöfarten har vind i seglen och går en ljus framtid till mötes. Sjöfartens efterfrågan på nyutexaminerade studenter kommer därför att öka, vilket inte minst även gäller elever som fått sin grundutbildning på Härnösands gymnasium.

Det är därför mycket olyckligt att det nu har kommit ett politiskt beslut om att lägga ner sjöfartsutbildningen på Härnösands gymnasium. Många rederier, och andra organisationer, vittnar om mycket goda erfarenheter av medarbetare från utbildningen. Detta är ett bevis på den goda kvalitet som utbildningen har och som också behövs i framtiden.

Vi kan bland annat säkerställa tillgången till praktikplatser samt bistå med att marknadsföra yrkena och utbildningen på Härnösands gymnasium.

Sjöfartsutbildningen vid Härnösands gymnasium är en viktig del för kompetensförsörjningen av manskap. Vi har respekt för att det sviktande elevunderlaget är ett problem och därför vill vi vara en konstruktiv part i arbetet med att attrahera fler till utbildningen. Detta vill vi göra genom att långsiktigt stötta skolan. Vi kan bland annat säkerställa tillgången till praktikplatser samt bistå med att marknadsföra yrkena och utbildningen på Härnösands gymnasium. Det är vår fulla övertygelse att detta kommer att göra skillnad – inte minst med tanke på att vi har positiva erfarenheter från andra delar av transportbranschen som har haft liknande utmaningar.

Branschen arbetar redan i dag med att upplysa ungdomar och deras föräldrar om sjöfartens utbildningar och yrken. Vi vill att fler unga ska intressera sig för sjöfartsyrkena och få en insikt om sjöfartens viktiga roll i samhället. 

Vi hoppas, i ljuset av ovanstående, att den styrande majoriteten i Härnösand vill föra en dialog om hur vi tillsammans kan skapa förutsättningar för sjöfartsutbildningen vid Härnösands gymnasium att finnas kvar och få möjlighet att växa till sin fulla potential.

Mattias Dahl, vd, Transportföretagen

Björn Blomqvist, vd, Rederi Eckerö Sverige

Jan Hanses, vd, Viking Line

Marcus Risberg, vd, Tallink Silja

Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel