Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trappa ned på ränteavdragen nu

Skattereduktionen för räntor är problematisk på flera sätt. Den är orättvis, svårförklarad och nationalekonomiskt tvivelaktig. Denna avdragsrätt tycks vara en historisk kvarleva. Dessutom tycks det finnas en opinion för reformer på detta område. Avdragen innebär att många slipper betala 30 procent av sina räntekostnader upp till 100 000 kronor, därefter 20 procent.

Det orättvisa är att de rika är de som har de största lånen och därmed de största skattelättnaderna. De mest gynnade är högavlönade familjer i Stockholmsområdet. När marginalskatterna och räntorna var höga så spelade det en viktig roll, särskilt för villaägarna. Lågavlönade, ensamstående och hyresgäster missgynnas.

Eftersom ojämlikheten i samhället nu ligger på en historiskt hög nivå så borde rimligtvis något göras. Socialdemokratisk politik har solidaritet och ökad jämlikhet som mål. Eftersom något tydligt initiativ inte märks från regeringen så kanske riksdagen genom ett utskottsinitiativ kan påverka ärendet. Vad säger våra riksdagsledamöter?

Ekonomiskt förlorar nu staten cirka 30 miljarder på ränteavdragen. En liten nedtrappning skulle kunna tillföra statskassan någon miljard. Nedtrappningen måste ske med försiktighet. När bostadsbubblan sprack i början av 1990-talet ändrades avdragsrätten från 50 till 30 procent. Dessförinnan hade ränteavdragen bidragit till uppkomsten av bostadsbubblan. Nu blev följden att den punkterades med förödande effekter på Sveriges ekonomi.

Skattereduktion med ränteavdrag kan bidra till att en bostadsbubbla fortsätter att växa. När den slutligen spricker kan de med stora avdrag tvingas lämna hus och hem. Priserna sjunker, men de stora lånen finns kvar. Varningar finns nu från nationalekonomer, Riksbank, Bankförening och internationella organisationer som EU.

Ett gyllene tillfälle att ta bort avdragen fanns när fastighetsskatten avskaffades. När nu den allmänna räntenivån förväntas vara låg under flera år så finns åter ett tillfälle att se över frågan.

Det märkliga är att redan Fredrik Reinfeldt funderade på att angripa problemet. Det finns också en motion från en moderat riksdagsman i frågan. Folkpartiets ekonomiske talesman har länge varit kritisk till ränteavdragen liksom nästan hela den liberala pressen. Slutsatsen blir att det måste vara parlamentariskt möjligt att ändra avdragsrätten och göra den mindre spekulationsdrivande och mer rättvis.

Gunnar Nordström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel