Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsåkertränaren om olyckan på Hagmyren – och otäcka scenerna: "Benet bara vek sig"

Vadbenet är av och ligamenten trasiga. Helgens tävling på Hagmyren blev en mardröm för Bergsåkertränaren Mats Jonsson, som nu kan tvingas till operationsbordet. – Det gör fruktansvärt ont, säger han.

Annons

Det var inför starten till det andra loppet under söndagens breddtrav som olyckan var framme för Mats Jonsson.

Bergsåkertränaren var i full gång med sin sista provstart när Malin Bylund, med hästen Egge Faksa, vek av in i Jonssons körfält.

– På bortre långsidan, två minuter innan start, gjorde jag sista provstarten. Då var det en häst som joggade sakta i andra spår. Jag kommer och försöker passera men då styr hon ut framför mig. Det fanns ingen möjlighet att svänga.

Kollisionen var ett faktum och Mats Jonsson kastades ur sin sulky. Efter en intensiv smärta i vänsterbenet försökte han resa sig upp. Båda hästarna, Egge Faksa och Jonssons Hallsta Amelia, klarade sig utan skador.

– Jag fick ont i vänsterfoten på en gång men det slutade efter ett tag. Jag låg på mage och kände efter på armar och ben. Smärtan försvann, det kändes bra och jag fick hjälp att ställa mig upp men när jag skulle börja gå vek sig bara benet. Då förstod jag att något var trasigt.

LÄS MER: Olycka på Hagmyrens breddtrav – kusk föll i backen

I går (söndag) konstaterades ett benbrott och flera skadade ligament runt foten för Mats Jonsson. Under måndagen ska han besöka Sundsvalls sjukhus för en undersökning.

Mats Jonsson kommer tvingas bära gips kommande sex veckor.

– Det gör fruktansvärt ont. Jag är på väg till sjukhuset nu för att se om vi ska operera det. Vadbenet har gått av och sedan måste de skruva i fotleden. Några ligament har gått av där så de ska stabilisera benen mot varandra med skruvar.

Gipset kommer sitta kvar i sex veckor och därefter väntar en rehabiliteringsperiod på tre månader för Mats, som inte hyser något agg mot Malin Bylund.

– Det är inga hard feelings alls. Misstag kan alla göra och det var inget hon gjorde med ont uppsåt.

Malin Bylund bestraffades av Måldomarnämnden med en böter på 600 kronor för vållande till olyckan, skriver Travronden.

LÄS MER: Nya segrar för Oskar Kylin-Blom på Hagmyrens breddtrav: "Prickade starten perfekt"

Mer läsning