Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre Bergsåkerstränaren kritisk mot starttiderna: "Som aktiv så har det blivit klart sämre"

För ett år sedan var det premiär för de nya, senare, starttiderna på V75. Ett år senare är förre Bergsåkerstränaren Svante Båth kritisk. "Vi är ganska belastade redan som det är och nu försvinner en lördagkväll också" säger Båth till Travronden.

Annons

Det var inför förra hösten som ATG valde att flytta starten för V75 på lördagar från 14.30 till 16.20. Motiveringen bakom flytten var enligt ATG:s vd Hasse Skarplöth "att människor har mer tid för fritid och nöjen då. Vi tror att vi kommer få fler spelare till oss i och med det här".

När det nu har gått nästan precis ett år sedan förändringen har många utvärderat den nya starttiden. En av dem är förre Bergsåkerstränaren Svante Båth, och han är inte riktigt övertygad om fördelarna med den senare starttiden.

– Från min vinkel som aktiv så har det blivit klart sämre. Vi är ganska belastade redan som det är och nu försvinner en lördagskväll också. Okej, det blir någon timme på förmiddagen istället, men det är ingen kompensation. Många gånger handlar det dessutom om dubbeltrav och som det ser ut nu så är det inte speciellt genomtänkt, säger han till Travronden.

LÄS MER: Stjärntränaren uppmanar fler att bojkotta Åby: "Vill sluta upp för travets skull"

Svante Båth har utvärderat de senare starttiderna på V75, ett år efter att de infördes.

Travsurr: "Vi sa redan då att han är en framtidshäst"

Förutom ett mer hektiskt schema lyfter Båth även fram delar utanför själva travet som påverkat när de nya starttiderna infördes.

– Det är många hästägare som följer tävlingarna hemma och oavsett så inkräktar det på familjelivet. Travet kanske inte förlorar några tittarsiffror, men vi har inte mätt antalet skilsmässor än. Det inkräktar på familjelivet, allt förflyttar sig några timmar, säger han.

Även om Båth lyfter fram många negativa delar med de senare starttiderna så medger han att han skulle "skulle köra frukosttrav om det var tillräckligt lönsamt". Men om de senare starttiderna fortsätter att finnas kvar är han tydlig med att han vill se vissa förändringar.

– Dels det här med dubbeltrav då, kanske skulle det vara bättre att köra lördag-söndag istället med en tidigare starttid på söndagen? Sedan är det allt runt omkring, alla mervärden. Omsättning och skilsmässor det kan vi mäta, eller hur? Däremot saker som Derbyfesten och Breeders Crown-festen till exempel... Man hinner inte med det när minglet och insläppet startar före defileringen till sista loppet. Det här är saker som hästägare värdesätter. Jag har inte kunnat medverka på de grejerna, man hinner inte helt enkelt, säger han till Travronden.

LÄS MER: Travprofilen missnöjd med banveterinär – bojkottar hemmabana: "Situationen är inte alls bra"

Mer läsning

Annons