Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från kallblod i Jämtland till Elitloppssegrar: "Får försöka stanna upp och njuta ibland"

Redan som 10-åring började Catarina Lundströms travkarriär att ta form. Efter många års hårt slit har hon gått från krångliga kallblod i Jämtland till att träna travsportens största stjärnor. "Man får försöka stanna upp och njuta ibland. Det har man lärt sig genom åren", säger Lundström till Sporten.

Annons

Allt började i Hällesjö, där travtränaren Catarina Lundströms intresse för hästar och trav tidigt väcktes.

– Pappa hade arbetshästar, plus att vi hade en granne i byn som hade travhästar som hette Gösta Hägglund. Där tillbringade jag väl varje dag från att jag var ungefär 10 år. Då fick jag åka med på trav på Dannero och Bergsåker och var jätteglad, säger Lundström och fortsätter:

– Sedan blev det Lantbruksskola i Ås och efter det kom jag i kontakt med Östersundstravet. Därefter började jag jobba åt Jan-Ivan Eriksson och fick lära mig att köra väldigt mycket och väldigt mycket nordsvenskar. Det var en bra grund. Man fick lära sig att jobba med alla möjliga hästar där.

Läs också: Catarina Lundström efter Jan-Ivan Erikssons bortgång: – En stor profil är borta

Catarina Lundström har gjort en lång resa från kallbloden i Jämtland till travets superstjärnor.

Därefter flyttade Lundström vidare till Björn "Skräcken" Linder i Avesta och följde därefter med honom när han flyttade till Solvalla.

– Där kom jag i kontakt med han Stefan "Tarzan" Melander... Då gick allting åt skogen, säger Lundström med ett skratt:

Tillasmmans med sambon Melander har Lundström därefter tränat hästar som Scarlet Knight, Giant Neo och Iceland, som vann Elitloppet 2010.

– Vi köpte gården i Enköping och flyttade hit 1987. Vi började lugnt med åtta hästar. Jag var anställd av Jim Frick då och han var här och sa att "nu ser ni för fan till att ni inte bygger ut några mer boxar". Det gick käpprätt åt skogen och nu har vi 150 hästar eller något, säger Lundström.

Läs också: Patrick Sjöö: Den här vinnaren räknade de flesta ut för ett år sedan

Dagens stora stjärnhäst för Lundström och Melander är Elitloppsvinnaren Nuncio, som i morgon startar i Sundsvall Open Trot.

– Det är helt obeskrivligt det han presterar. Man blir helt chockad varje gång. Det finns nästan inga mer ord att säga mer än att det är en undantagshäst.

Du har sett många travhästar under årens lopp. Är Nuncio i en klass för sig?

– Det är alltid svårt att jämföra hästar från olika år. Scarlet var också en fantastisk häst, men som Nuncio är nu så ser det ut som att han är en klass över de övriga högsta. Han är helt ruggig som individ också.

Hur länge kan han hålla den form han håller just nu?

– Det är alltid svårt att säga. Det är djur vi håller på med, så man får vara glad för varje start. Men vi ska inte vara negativa. Inget tyder på att det ska ta slut, det hoppas vi dröjer. Han går här i hagen nu, säger Lundström över telefon samtidigt som hon ropar till Nuncio:

– Du har rullat dig! Men visst ska du bli ren till i morgon? Det är inte fint att komma så där till Bergsåker!

I dag känns kallbloden på Östersundstravet långt borta för Lundström, som ibland kan stanna upp och reflektera över resan hon gjort.

– Det var inte de roligaste kallbloden som fanns på den där tiden. Det är lite annat nu. Man kan tänka på det ibland, men det är full fart hela tiden. Man får försöka stanna upp och njuta ibland. Det har man lärt sig genom åren.

Läs också: Superhästen har sprungit in 24 miljoner – kommer till Open Trot i Bergsåker

I morgondagens Sundsvall Open Trot ställs Nuncio bland annat mot On Track Piraten och Nahar.

Vad tror du om morgondagens lopp?

– Vi fick ändå ett bra spår. Vi tror att han kan öppna rätt så bra, sedan får vi se när bilen släpper om han blir fast, men det tror jag inte. Det är tuffa motståndare, som alltid. Det är inte bara att åka upp och segerdefilera. Vi kan inte göra mycket annat än att hoppas att han är fortsatt fin.

Läs också: Världstjärnorna ska locka publiken till Sundsvall Open Trot: "Det här är en folkfest"

Nuncio är en stor publikfavorit, men överlag är Lundström bekymrad över travsporten och intresset i dagsläget.

– Jag tycker att det verkar konstigt med det mesta. Det är inte som förr i tiden. Jag har jobbat på Solvalla tidigare och vet hur det var där förut med fullt med hästar och bevakning. Som det är på tävlingsdagarna nu är det väldigt tråkigt att komma och värma utan att det är publik på plats. Det känns lite tufft faktiskt. Det känns som att Nuncio kan bidra till att det kommer lite publik.

– Det är mycket lunchtrav och jag fattar inte riktigt vilka som hinner åka när alla jobbar på luncher. Jag vet inte hur det ska kunna räddas, men det verkar lite tufft nu. Jag vet inte vad som skulle behövas. Det verkar svårt och det är många som jobbar med det där, men jag vet inte om de kommer någonstans, säger Lundström, som hoppas att Nuncio kan dra publik till helgens tävlingar.

– Han borde dra lite folk i alla fall. Nu ska vi snart ut och köra, sedan ska han få duscha med schampo, så jag hoppas att han kommer stilig i morgon.

Mer läsning

Annons