Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärlingens succéår

/
  • Caroline Åkerlund vann i V75-debuten med Västerbo Collect, en av två segrar hästen har tagit under 2014.
  • Caroline Åkerlund gör sin andra sejour som lärling hos Bergh.

Hon vann direkt i V75-debuten med Västerbo Collect.
Nu ser Caroline Åkerlund resten av året som en bonus, för målet att starta på V75 har hon redan uppfyllt.
– Året har varit helt otroligt bra, säger hon.

Annons

Under 2013 och 2012 gjorde Caroline Åkerlund 54 starter totalt och gick segrande ur fyra av dem vilket ger en segerprocent på drygt sju.

Hittills under 2014 har 24-åriga Åkerlund gjort 44 starter och vunnit lika många lopp som hon vunnit under de två senaste åren.

Den största av dessa segrar kom i avdelning fem på V75 i Halmstad 5 juli. Då styrde den 24-åriga kusken sin egentränade häst Västerbo Collect först över mållinjen i finalen av Wången Cup för lärlingar.

Vinstsumman var 100 000 kronor, vilket är 60 000 kronor mer än vad Caroline tidigare vunnit som mest.

– Man fattade inte först vad som hade hänt. När jag åkte hem på kvällen och jag försökte sova så satt jag bara och flinade. Det tog ett tag innan det gick in och man förstod vad som hade hänt, säger Caroline Åkerlund om segern.

Inför året hade Caroline Åkerlund, som började med ponnytrav som 16-åring, som mål att få starta i V75, något hon alltså uppfyllde.

– Det är olika gränser på hur många lopp man har kört för att få köra vissa lopp så ett delmål var att får köra i V75, säger hon och fortsätter.

– Allt utöver det är bonus just nu.

Hur var känslan inför?

– Det var rätt lugnt, jag visste vad det var för lopp och så, men den värsta nervositeten kom när jag skulle klicka på vagnen och åka ut. Annars var det lugnt.

Då hon redan uppfyllt målet med att få starta på V75 och dessutom vinna i debuten kan Caroline Åkerlund inte vara annat än nöjd med sitt år, trots att bara dryga halvåret har passerat.

– Året har varit helt otroligt bra. Det går nästan inte att beskriva vilken utveckling det har blivit i år, säger 24-åringen.

När startar du på V75 igen?

– Jag hopps att det blir i Lasse Lindbergs minne här hemma på Bergsåker under Open Trot-helgen.

I nuläget är Åkerlund lärling hos Robert Bergh, något hon varit under de senaste åren även om hon har hunnit med en avstickare till en annan tränare och kusk på Bergsåkers travbana.

– Jag började för fem år sedan och slutade för nio månader sedan och jobbade ett halvår åt Henrik Svensson, säger hon.

Varför återvände du?

– Det var lugnare hos Henrik, men jag tycker att jag lär mig mer här och det var därför jag valde att gå tillbaka. Så det är inget personligt mot Henrik. Här lär man sig något nytt varje dag.

Samtidigt som Caroline är kusk har hon även två hästar i egen träning, däribland Staro Fighter som hon kom femma i Dam-SM med.

Ett tufft jobb då hon spenderar den mesta av hennes tid i Robert Berghs stall, men hon får det att gå ihop tack vare hjälp av andra.

– Jag har jättemycket hjälp av en amatör från Timrå, Lars Nylander, så det är jättebra, säger hon.

Med hästar på två olika ställen blir det långa dagar för kusken och tränaren Caroline Åkerlund.

– Jag börjar mellan halv sex och halv sju hos Roberth och åker hem vid halv fem och vidare till nästa stall direkt, säger hon.

Mer läsning

Annons