Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandel, fyllor och skattefusk – här är sagan om travets rockstjärna: "Väldigt proffsig"

Skandal efter skandal har radats upp genom åren.
Men är den belgiska stjärnkusken Jos Verbeeck verkligen en "bad boy" fortfarande?
Sporten har pratat med vännen och före detta Bergsåkertränaren Robert Bergh om hur skandalkusken egentligen är.

Annons

Det handlar om en av travvärldens mest meriterade kuskar, men han har också blivit kallad travets rockstjärna, bad boy och skandalkusk.

Joseph "Jos" Verbeeck har varit en av toppkuskarna på Vincennes i många år, men under hösten 2015 fick han sin körlicens indragen av det franska travförbundet, på grund av misstänkt skattefusk.

Utredningen kring det ska vara i full gång och under tiden har den 59-årige belgaren Verbeeck tävlat på mindre banor runt om i Europa – och nu kommer han till Sundsvall och Open Trot – igen.

1999 vann Verbeeck Sundsvall Open Trot med elitloppsvinnaren och tidigare Sundsvallsägda stjärnhästen Remington Crown.

Nu är han tillbaka.

I helgen kör han totalt nio lopp, sex på fredagen och tre V75-hästar på lördagen där han bland annat styr On Track Piraten i Sundsvall Open Trot.

Kanal75 rapporterar samtidigt om anledningen till att Joseph Verbeeck bara kör varmblod i Sundsvall. Stjärnan har en ömmande axel som sätter stopp för att köra hästar med allt för mycket egen vilja.

– Han har lite problem med en axel och en del kallblod kan ju bli lite tunga att köra. Verbeeck blir inte yngre och det var efter att ha kört nåt kallblod i Boden för några veckor sedan han valde att stå över hos oss, säger Lennart Carlsén på Bergsåkers sportavdelning till Kanal75.

Robert Bergh var under många år Bergsåkers största profil. Nu återvänder Åby-tränaren till Sundsvall igen för helgens travfest och då stöter han på en gammal vän, Jos Verbeeck.

Läs mer: Bergsåkers nya stjärnskott kör sju lopp under Open Trot-helgen – här är hans bästa chans

När Jos Verbeeck tävlar i Sundsvall kommer han att träffa vännen och den före detta Bergsåkerstränaren Roberg Bergh igen.

De lärde känna varandra genom travet och har genom åren kommit att umgås en hel del privat och trots Veerbecks många rubriker som handlat om allt annat än trav ger Bergsåkers före detta storstjärna Bergh en något annorlunda bild av skandalkusken.

– Man kan tro att han knappt värmer upp och så, men han är nog den som är först på plats och han är oerhört social och trevlig, säger Robert Bergh och fortsätter:

– Han är väldigt proffsig som catchdriver.

Jos Verbeeck har varit aktiv catchdriver, det vill säga att han tävlingskör utan att ha någon egen träningsverksamhet, i flera decennier. På meritlistan finns bland annat fyra segrar i Prix d’Amérique och två i Elitloppet (1993 med Sea Cove och 1999 med Remington Crown).

Jos Verbeeck vann Elitloppet 1999 med Remington Crown. Senare samma år vann duon också Sundsvall Open Trot.

Samtidigt har framgångarna kantats av stundtals stor turbulens.

Jos Verbeeck har bland annat har blivit avstängd från tävlande för att ha uteblivit från tävlingar utan någon anledning, han har suttit i fängelse åtta dagar i Monaco efter att ha kört rattfull och mot rött ljus – och en gång dök han upp berusad på travbanan i Tammerfors.

– Han har ju haft sin del på det privata, konstaterar Robert Bergh.

– Han är ju känd till viss del för sin personlighet och det har varit en del i det hela, säger han.

2003 satt Jos Verbeck till exempel häktad i två dagar misstänkt för att ha misshandlat en taxichaufför natten efter Elitloppet, men friades senare i tingsrätten. Med i taxin fanns också Robert Bergh, som blev vittne till händelsen. "Taxichauffören blev nog mest rädd. Någon misshandel handlade det inte om", sade Bergh till Sundsvalls Tidning kort efteråt.

För ett par år sedan hävdade dock Verbeeck att mycket av det som skrivs om honom inte är sant, framför allt i Sverige.

– Precis. Å andra sidan har jag hellre dåligt rykte än cancer. Men visst har det påverkat mig, jag har ju till exempel tackat nej till uppsittningar i Sverige några gånger, det blir ju bara massa uppståndelse, sade Verbeeck till Travronden 2013.

I intervjun med Travronden sade han också:

– Det känns som om ni, svensk tv och andra svenska tidningar har försökt sänka mig, misskreditera mig. Jag vet inte varför, men det har inneburit att jag sällan pratar med sådana som dig, journalister. Jag har inte bett om uppmärksamheten och har inget behov att ge intervjuer till några som ändå inte skriver sanningen.

Läs mer: Efter lyckade säsongen – nu satsar Bergsåkerstränaren stort på Open Trot: "Det största"

Robert Bergh säger att han tycker att travkollegan och vännen har lugnat ner sig de senaste åren.

– Han var väldigt stor för 10-15 år sedan och det var väl då det var flest rubriker också. Nu har han lugnat ner sig, men det är klart - han blir ju äldre han med, oavsett om han vill erkänna det eller inte, säger han och skrattar.

Tidigare i sommar var Jos Verbeeck med under Elitlppshelgen på Solvalla, där han bland annat vann Harper Hanovers lopp med Bird Parker på världsrekordtid. Inför det sverigebesöket sade travtränaren Anders Lindqvist, som har sin bas i Frankrike, följande:

– Det är så många fantastiska kuskar och hästar vid just Elitloppet, Jos drunknar lite som en i mängden. Vore det inte kul att se honom köra en V86- eller V64-omgång i Sverige? Han kan verkligen röra om i grytan. Han känner många i Sverige och skulle tycka det var kul. Han är ojämn och oberäknelig. Det är ju sånt vi vill ha, sade Anders Lindqvist till sportbladet.se då.

Läs mer: Superstjärnan tillbaka på Bergsåker – tävlar redan på fredagen: "Alltid kul att visa upp henne"

Läs mer: Världstjärnorna ska locka publiken till Sundsvall Open Trot: "Det här är en folkfest"

Aftonbladet har listat Jos Verbeecks skandaler år för år:

Maj 1999: Verbeeck säger att han blivit slagen i ansiktet med ett baseballträ, men när han bara ett par dagar senare vinner Elitloppet syns det inte alls.

Oktober 1999: Belgaren blir avstängd från tävlingar i en månda efter att struntat i att dyka upp till tre tävlingar under samma vecka, utan att ha någon egentlig förklaring. Senare hävdar han att han han legat på sjukhus efter att ha voltat med bilen. Varken polisrapport eller giltigt intyg från läkare finns dock.

Februari 2002: Verbeeck grips efter att ha kört mot rött i Monaco. Han visar sig vara rattfull och får sitta i fängelse åtta dagar. Han får böter och blir återigen avstängd från tävlande.

Juni 2002: Jos Verbeeck uteblir på nytt från tävlingar utan att höra av sig.

September 2002: Verbeeck stängs återigen av från tävlande, efter att han kommit alkoholpåverkad till Tammerfors travbana.

Maj 2003: Travets bad boy grips av polis i Sverige efter att ha firat sin fjärdeplats i Elitloppet. Han ska ha hamnat i bråk med en taxichaufför och ska ha slagit denna flera gånger i ansiktet. Verbeeck släpps, men får betala 20 000 i böter.

November 2007: Verbeeck döms till två års villkorligt fängelsestraff. Den då 50-åriga Jos dömdes i en domstol i Paris för att ha undvikit att betala skatt i Frankrike. Verbeeck hävdade att han varit bosatt i Monaco, Italien och Belgien.

Augusti 2013: Bakom hästen Timoko körde Jos Verbeeck över Frankrikes, då, största stjärna Ready Cash i ett lopp. Ready Cashs kusk Franck Nivard svarade med en utskällning modell större och incidenten blev en snackis i media.

November 2015: Det franska travförbundet drar in Verbeecks travlicens på grund av skattefusk.

Källa: Aftonbladet

Mer läsning

Annons