Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska hästar är fantastiska

Annons

De svenska travhästarna och kuskarna tog för sig fint på Vincennes i Frankrike senaste helgen. On Track Piraten var helt enkelt överlägsen sina motståndare och körande Erik Adielsson hade en mycket angenäm upploppsresa. Erik strålade av glädje efter segern och menade på att det upploppet var en av hans höjdpunkter i karriären känslomässigt.

Björn Goop visade även han att de svenska hästarna och kuskarna är en tillgång i traveuropa. Övertygande segrar med råstarke Rooibos och läckre Call Me Keeper under lördagen, följdes upp med en stabil styrning fram till ett mycket meriterande tredjepris i Prix D´Amerique med Timoko.

Moving On fortsätter att övertyga, sjunde segern på tolv starter och en prischeck värd 440 000 sek. Denna seger togs i Prix Helen Johansson. Samma prissumma fick Stig H Johansson-tränade Indigious när hästen segrade på Vincennes. Deras segrar togs med mycket mersmak och svenska hästar är fantastiska.

Jag har roat mig med att kolla statistik för januari gällande en V64-omgång på vardera Jägersro, Åby och Bergsåker. Det finns en del övrigt att önska för Åbytravet, dess resultat är inte enbart en rolig läsning om man vill kallas "storbana". Tursamt nog för denna Mölndalsbaserade travbana så får de Sveriges bäste och även den just nu i Frankrike segerrikaste tränaren till sin tränarkår under det kommande året. Robert Bergh alltså, ångar på som vanligt och tre raka segrar inom V75 senast på Bergsåker var en ren avrättning av konkurrenterna. Nåja, någon favorit gjorde bort sig, men det har viskats om någon lättare hosta efter tävlingarna, alla kan ha en sjukdag på jobbet.

Någon sjuk dag på jobbet har sällan Stamping, vid femton års ålder visade han lejonklon och segrade åter i ett V75-lopp, hästen vann även i fjol under denna tävlingsdag.

Tillbaka till statistikbiten: Åby hade V64 den 22 januari, det startade på 11 lopp 96 hästar, 8,7 hästar/lopp. Dessa delade i snitt på 6645 kr per deltagande häst. Totalt 638 000 i prissummor, omsättning drygt 15 miljoner. Publikantal 713. 9 startförbud för de tävlande hästarna utfärdades under tävlingsdagen. Skotvång.

Jägersro körde 13 den januari 10 lopp med 111 startande hästar, 11,1 häst/lopp. Det utdelades 622 000 sek i prissummor, 5603 kr per deltagande häst. Publikantalet var ungefär samma som Åby, 731. Startförbuden stannade vid 3 utfärdade för den tävlingsdagen. Valfri balans.

Bergsåker körde samma tävlingsform 2 januari. 119 startande hästar på 11 lopp, snitt 10,8/lopp. 630 000 i prispengar och 843 personer i publiken. 5294 kr/häst. Omsättningen slutade på 17 miljoner. Starförbuden stannade på 4 till antalet, skotvång var utfärdat.

Av detta kan man läsa att Bergsåker har STÖRSTA publiken, HÖGSTA omsättningen (2 januari, helgtrötthet och 5 V75-omgångar de senaste två veckorna till trots) och LÄGSTA prissumman per startande häst. Trots svåra omständigheter med banunderlaget, var våra startande hästar i så fint skick att det endast utfärdades fyra startförbud under tävlingsdagen. På Åbyfältet såg det betydligt värre ut, 9 startförbud på betydligt färre startande hästar. Något känns skevt i denna ekvation, kanske prisbidragens parametrar ska ses över av någon annan än de storstadsvänliga i Svensk Travsport. Solvalla är svåra att jämföra med, de tävlar på eftermiddagen under fredagar med sina V64-omgångar, jag återkommer kanske om deras siffror. Startar det färre hästar på Åbybanan för att det är skotvång? Varför har de fler hästar som får startförbud efter loppen än andra banor? Finns lite att tänka på.

Barfotaförbudet senast på Bergsåker tror jag var befogat, det fanns is under gruslagret och banunderlaget kändes hårt innan tävlingarna. Vädret var inte helt lätt att läsa av, det blev mycket varmare på kort tid men innan tävlingarna visade termometern minus 10 grader, det hade även varit väldigt kallt under en lägre period så vi ska vara tacksamma att banpersonalen kunde erbjuda en bana som var så pass bra att tävla på som var fallet.

Mer läsning

Annons