Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplagt för norsk fartfest på Solvalla

Annons

Framför mig ser jag B.B.S.Sugarlight dra till ledningen direkt och sedan får Peter Untersteiner åka med till en enkel seger i elitloppsfinalen. Jag har haft den känslan sedan han var nära att slå On Track Piraten från dödens i början av april.

Amatören Fredrik Solberg har förberett och matchat sin 6-årige mångmiljonär perfekt och han är den som ska hyllas mest när den norska flaggan vajar till "Ja, vi elsker dette landet".

Om det stämmer får vi svar vid 17.35 under söndagseftermiddagen när den magiska elitloppsfinalen avgörs. På förhand en av de mest ovissa på många år enligt alla som ägnar sig åt travtips.

Nu får vi verkligen hoppas av vädergudarna är med oss så att de inte är på samma humör som under lördagens V75-tävlingar. När regnet började vräka ner så förstördes mycket av förfesten.

När det gäller de sportsliga prestationerna var det dock ingen under paraplyerna som kunde vara besviken. Trots den kladdiga banan så blev det härliga fartfester.

Egentligen brukar det vara Sweden Cup, eller lilla elitloppet som det också kallas, som brukar vara höjdpunkten för mig under elitloppslördagen. Men inte den här gången. Ringostarr Treb var visserligen lysande i både försök och final men det fanns en annan insats som stack ut för mig personligen.

Nyblivne proffstränaren Kennet Häggström från Bredbyn lastade på sin 6-åriga Super Ariel och begav sig till Solvalla för att vara med i Diamantstoets final. Sedan städade hon av samtliga med Micael Melander i sulkyn och fixar en segercheck på 200 000 kronor.

Det är svårt att inte älska när en liten tränare får fram en riktigt bra häst som kan hävda sig mot mångmiljonstallen en sådan här helg.

Det här är stunder som är så häftiga inom travet.

Häggström sken som en sol i vinnarcirkeln medan han samtidigt gjorde reklam för Jämtland med republikens flagga på bröstet. Det visade sig att jämtar som lämnat in en 2-åring i träning hos honom också frågade om de fick sponsra dressen.

– Det tackar man ju inte nej till, sa Kennet och skrattade.

Sponsorpengarna hamnade rätt.

Han har visat framfötterna även som amatör och har i dag 14 hästar i träning. Bättre reklam för sig själv kunde han inte göra som nybliven proffstränare denna regniga lördag.

Dagens mest tråkiga inslag var en olycka i lärlingsloppet som slutade med att Bergsåkers Helena Johansson fick åka ambulans från banan med smärtor i en fot.

Det här är tredje olyckan på svenska travbanor under en vecka. Först dödsstörtade rikshästen L´Amour på Dannero och några dagar senare Champ Boko på Hagmyren. På Solvalla klarade vi oss utan dödsfall även om det såg otäckt ut.

Att det händer olyckor inom svensk travsport är högst ovanligt. Att det därför inträffar tre under en vecka är därför anmärkningsvärt. Enligt statistiken klarar vi oss ifrån olyckor de närmaste åren.

Nu fortsätter vi förhoppningsvis travfesten på Solvalla utan incidenter och på söndag eftermiddag skulle jag helst vilja höra "Du gamla du fria."

Men jag räknar som sagt med norsk glädjeyra.

Mer läsning

Annons