Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Xpress bara vintern på Bergsåker

/

Xpress med V86 på två banor från oktober till april.
V86 på en bana från maj till september.
Det blir upplägget på onsdagarna i trav-Sverige från och med nu.
– En kul grej att man för första gången pratar om en sommar- och en vintersäsong, säger Bergsåkers travbanechef Jens Berglund

Annons

V86 med Xpress-upplägget har varit en het potatis i trav-Sverige under året. Året innan Xpress lanserades i februari hade V86-omsättningen sjunkit med 13,6 procent och de flesta var överens om att något måste göras.

Efter lanseringen av Xpress har V86-omsättningen ökat med 6,8 procent. På helårsbasis så motsvarar det en intäktsökning på 39 miljoner kronor.

Xpress har gett fler tv-tittare, fler kunder, bättre sport och högre prispengar på V86. Framför tv:n eller datorn så har ett lopp var elfte minut och en spelform med åtta lopp på under 1,5 timme varit positivt hos kunderna.

På banan har det upplevts rörigt med saxade lopp i högt tempo, flera saxade spelformer och ett blandat banprogram.

– På sommaren är trav en bra banprodukt. På vintern är trav en bra tv-produkt. Med den här lösningen har vi möjlighet att få det bästa av två världar, säger Svensk Travsports tf generalsekreterare Johan Lindberg.

Det nya upplägget blir att Solvalla tävlar alla onsdagar från oktober till april, men alltid tillsammans med Åby, Jägersro eller Bergsåker.

Från maj till september tävlar en bana alltid ensam på onsdagarna och förutom ett uppehåll mitt i sommaren så är den banan Solvalla.

I en intervju med oss under den förra veckan befarade Bergsåkersprofilen Robert Bergh att V86 skulle försvinna från Sundsvallsbanan när upplägget skulle ändras.

Så blir alltså inte fallet, till Bergsåkers tf travbanechef Jens Berglund stora glädje.

– Berghs roligaste förlust, kanske man skulle kunna säga, säger Jens Berglund skämtsamt och syftar på att han själv spådde att V86 skulle bli kvar.

Han konstaterar att elva V86-dagar 2014 blir tio under 2015 – men samtidigt står det klart att Bergsåker får en extra V75-dag nästa år.

– Det är bra att vi får fortsätta med det vi har gjort, fantastiskt. Både när det gäller det sportsliga och prispengarna så kommer vi att fortsätta vara lika bra, säger Jens Berglund.

Travbanechefen är mycket positiv till att travsporten på allvar pratar om två säsonger nu. En på vintern och en på sommaren.

– Man har tittat på hur publiken upplever det. Det är en kul grej att man pratar om en sommar- och en vintersäsong och på sommaren får vi satsa på utomhustrav och på vintern får vi försöka satsa på aktiviteter inomhus, säger Berglund.

Banupplevelsen ska förbättras.

– Här har vi alla ett jätteansvar. Tillsammans med banorna, hästägarna och de aktiva tillsätter vi genast ett projekt för att diskutera utmaningarna kring banupplevelsen, informationsflödet, arrangemangsformen och banprogrammen. Upplevelsen ska och måste utvecklas även på vintern. Banpubliken och hästägarna är Svensk Travsports viktigaste kunder, säger Johan Lindberg.

Mer läsning

Annons