Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre år i Sundsvalls och näringslivets tjänst

DEBATT

”Jag är imponerad över hur hela Sundsvall har gått samman för få oss att komma hit. Näringslivsbolaget har gjort en fantastisk insats, och det betyder mycket när man ska etablera sig, vi har känt oss väldigt välkomna”.

Orden är Annika Falkengrens, vd i SEB och uttalandet kom när SEB invigde sitt nya kontor för telefonbankstjänster i februari i år. Inte sedan 70-talet har en sådan stor etablering ”landat” i Sundsvall, och när den följdes av Comhems etablering, så betydde det att det ”lokaliseringsprojekt” som Näringslivsbolaget ansvarar för, bidragit till att drygt 200 nya arbetstillfällen på kort tid skapats i Sundsvall.

Samhällsekonomiskt innebär dessa nya arbeten kommunala skatteintäkter på drygt 25 miljoner kronor och skapar dessutom indirekt ytterligare 150 arbetstillfällen. De sammanlagda offentliga intäkterna för stat, landsting och kommun, uppgår till nästan 100 miljoner kronor. (Beräkningarna av IUC, Industriella utvecklingscentra i samband med SEB-etableringen)

Det är inget dåligt ”resultat” för ett bolag med en årsbudget på cirka 15 miljoner kronor, och då är ändå Lokaliseringsprojektet bara en av många framgångar för Näringslivsbolaget under de dryga tre år som gått sedan bolaget bildades, den 1 januari 2012.

Strax efter starten tog vi plats som den första styrelsen i bolaget och den 7 maj i år lämnade vi över ansvaret till en ny styrelse. Det har varit en fascinerande resa, och alla vi som ingår i den avgående styrelsen är fulla av beundran över vad det här bolaget har åstadkommit på kort tid.

Vi är lika imponerade av det engagemang och den arbetskapacitet som kännetecknar personalen inom bolagets olika verksamheter. Det finns en genuin entreprenörsanda i personalstyrkan och ett tydligt fokus att alltid tänka på vad som är bäst för Sundsvall.

Framgångar mäts ofta i pengar. Där har verkligen arbetet med besöksnäringen – det andra benet i Näringslivsbolagets grundverksamhet – också bidragit till stora offentliga intäkter.

Ett strategiskt och långsiktigt arbete på ”rätt” målgrupper inom turism/besöksnäring, tillsammans med det nya samarbetet inom Destination Sundsvall (Sundsvall, Timrå, Ånge), beräknades för ett par år sedan ha gett 280 nya årsarbetstillfällen och skatteintäkter på 22,4 miljoner kronor. Idag är Destination Sundsvall en av få regioner i landet som ser ut att kunna uppnå det nationella målet på en fördubblad omsättning inom besöksnäringen till år 2021.

Det här är det krassa ekonomiska perspektivet. Huvuddelen av den verksamhet som bedrivs inom Näringslivsbolaget är svårare att mäta i kronor och ören. Då handlar det till exempel om cirka 100 företagsbesök per år, seminarieserier och utvecklingsråd i syfte att stärka samarbeten och kompetens i befintliga företag, dialogmöten i kommundelarna och tidiga kundmöten inom ramen för det som kallas Sveriges vassaste Servicegarantier.

Det handlar också om driften av Turistbyrån och det fantastiska digitala upplevelserummet Stenstan Visitor Center som årligen lockar 150 000 besökare! Evenemang som Lyslördag och Nationaldagen och arbetet med att få hit externa, stora arrangemang som Gladiatorerna, Idol, Antikrundan, och inte minst SM-veckan i sommar, som beräknas att locka minst 50 000 besökare, är andra exempel på bolagets breda kompetensyta.

De nya verksamheterna Convention Bureau och inflyttningslots, kommer ytterligare att bidra till att fler stora möten och konferenser anordnas i Sundsvall, och att servicen förbättras ytterligare för alla dem som vill skapa en ny tillvaro i vår stad.

Men det viktigaste av allt; Näringslivsbolagets lokaler i Stadshuset, varifrån all den här verksamheten bedrivs har blivit precis det nav för företagande och tillväxt som vi önskade när bolaget bildades. Det bevisas av alla möten som pågår i lokalerna dygnet runt, och inte minst av de företagar- och nätverksfrukostar som varje månad lockar ett par hundra besökare till Näringslivsbolaget.

Det är med stolthet och tillförsikt vi lämnar över ansvaret för Näringslivsbolaget till den nya styrelsen, lycka till!

Tom Emanuelz (M)

Annelie Luthman (FP)

Ulrica Widmark Norberg

Wilhelm Geijer

Elisabet Finné (V)

Ulf Rehnberg (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel