Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre björnar hann fällas i Ånge kommun innan jakten blåstes av: "Alldeles för liten tilldelning"

Årets björnjakt är pausad i Ånge kommun, och i de västra delarna tror man inte på en fortsättning. "Det är en alldeles för liten tilldelning", säger Göran Jonsson, ordförande i Haverö jaktvårdskrets.

I söndags fälldes den femtonde och sista björnen i tilldelningen för område två, det vill säga Örnsköldsvik, Sollefteå och Ånge kommun.

Läs mer: Björnjakten avlyst i ett av två jaktområden

Nu återstår bara att vänta och se hur jakten går i område ett som har fram till 15 september på sig att skjuta fullt. Annars får den återstående tilldelningen jagas inom samtliga kommuner.

– Men de kommer nog att hinna skjuta fullt innan dess, det tror jag, säger Göran Jonsson, ordförande i Haverö jaktvårdskrets.

Läs också: Här fälldes den första björnen i årets jakt

Blir så fallet innebär det att björnstammen i Haverö är lika stort som inför årets jakt, medan den totala stammen i kommunen minskat med totalt tre individer.

– Björn finns det, för man har sett mycket i höstas och under försommaren, men det är en alldeles för liten tilldelning som man har eftersom det skjuts fullt på så kort tid, anser Göran Jonsson.

Se också: Orädd björn utanför Ånge lockar många nyfikna

At det har fötts betydligt fler björnar än de tre som nu har fällts är han övertygad om, och då avskjutningen legat förhållandevis lågt även tidigare är så betyder det att björnstammen växer i västra Medelpad

– Så är det absolut. Det är tyvärr inte lika populärt att jaga björn här som i Jämtland och Ångermanland, och det ser vi effekten av nu, menar kretsordföranden.

Förhoppningen han har är att den stora björnspillningsinventeringen som påbörjades 2015 ska ge bevis för att stammen är större än den nuvarande tilldelningen.

Läs mer: Bajsprover från björn slår nytt rekord

– Jag vet inte varför det tagit sådan tid att få fram ett resultat av den. Det borde ha varit klart i god tid innan man gjorde björntilldelningen, säger Göran Jonsson.