Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre frågor som hindrar utvecklingen av transportföretagen i Västernorrlands län

Svenska transportföretag sysselsätter över en kvarts miljon människor. Dagligen hanteras stora mängder gods på lastbilar, flyg, tåg och fartyg och hundratusentals människor reser med buss, bil eller tåg för att ta sig till arbete, skola, universitet, idrottsträning eller till sitt fritidshus.

En väl fungerande transportnäring är en förutsättning för att vårt avlånga land ska fungera och att vi ska ha en fungerande export och import av varor och tjänster. Bara i Västernorrlands län sysselsätter våra medlemsföretag drygt 3 100 personer. Men för att transportnäringen ska kunna verka på ett tillfredställande sätt behöver förutsättningarna för företagen förbättras.

Det finns ett antal frågor som kan hämma och hindra en fortsatt positiv utveckling av transportnäringen i Västernorrlands län och i hela Sverige.

Läs även: Bygg bort Sveriges längsta flaskhals – fixa dubbelspår

Regeringens förslag om olika avgifter och skatter är ett direkt hot mot transportnäringens utveckling. Nyligen skrotade regeringen utredningsförslaget om kilometerskatten, men har istället bestämt sig för att utreda frågan internt inom regeringskansliet. Och förslaget om en flygskatt kommer att slå hårt mot de delar av landet, inte minst Västernorrlands län, som är beroende av flyg för att inom rimlig tid kunna ta sig till storstadsregionerna och vidare ut i världen.

Vi behöver klimatsmarta transporter men inte ett transportsnålt samhälle. Skatter, avgifter och styrmedel måste utformas för att stödja entreprenörerna inte så som nu är fallet försvåra för dem.

Läs även: Flygskatten slår hårt mot länet – stoppas med gemensam alliansbudget

Att kunna täcka framtidens kompetensbehov är en fråga som ligger högt på agendan för många företag. I dag råder det i stora delar av Sverige brist på arbetskraft inom transportnäringen. Regering och ansvariga myndigheter måste tillsammans med transportbranschen göra allt för att se till att fler personer söker sig till branschen. Om vi inte lyckas med detta kommer det i framtiden innebära ett hot mot tillväxten, inte bara i Västernorrlands län, utan i hela landet.

I dag upplever företagen att det inte görs tillräckligt från regering och myndigheter för att minska ”regelkrånglet”. Flera regler och ökad byråkrati innebär hot mot nyanställningar och är en effektiv broms mot utveckling och ökad tillväxt för företagen. Många av transportföretagen i Västernorrlands län har vid åtskilliga tillfällen uttryckt sin oro och frustration över ökat regelkrångel och växande administration. Transportbranschen behöver inte fler regler, istället behövs effektivare kontroll och kännbara åtgärder mot det fusk som i dag förekommer bland oseriösa företagare.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

En stor del av svensk export och import är helt beroende av en väl fungerande transportnäring. Om den inte fungerar och inte kan fortsätta att utvecklas kommer det att få långtgående konsekvenser för Västernorrlands län, men också för övriga delar av landet.

Vår uppmaning till regeringen är att sluta lägga förslag som hämmar och stoppar transportföretagens utveckling. Det behövs en väl fungerande transportsektor för att hela Sverige ska leva. Transporterna är Sveriges blodomlopp.

Mattias Dahl

Vd Transportföretagen

Mikael Blomqvist

Förhandlare Transportföretagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel