Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre grupper bakom Parisdåden

Kartläggningen av gärningsmännen bakom terrordåden i Paris fortsätter, liksom jakten på medbrottslingar. Tre gripna i Bryssel kopplas till attackerna.

Antalet döda är uppe i 129, konstaterade Paris chefsåklagare Molins vid en presskonferens på lördagskvällen. Av de drygt 350 skadade är tillståndet kritiskt för 99.

Sju terrorister dödades vid attentaten, som Islamiska staten (IS) sagt sig ligga bakom. Sex av dem detonerade sina bombbälten när polisen öppnade eld mot dem, enligt Molins. Terroristerna var indelade i tre grupper som sammanlagt slog till vid sju tillfällen i snabb följd, sade han vidare.

Polisen har identifierat en av de döda, misstänkta terroristerna. Omar Ismail Mostefai, 29 år, var känd av polisen som radikaliserad, men har aldrig kopplats till terrorism. Under kvällen tog polisen in hans far och bror till förhör och genomförde en husrannsakan, rapporterar AFP.

Belgisk polis grep under lördagen tre personer i Molenbeek Saint-Jean, en stadsdel i Bryssel. Enligt landets justitieminister Koen Geens har de kopplingar till terrordåden i Paris. De gripna ska inte vara kända av fransk polis.

Enligt belgiska tidningar kan det handla om ett "andra team" av terrorister som lyckades fly från Paris under fredagen.

En av dem, en fransk medborgare, ska i Belgien ha hyrt den svarta Volkswagen Polo som hittades utanför konserthallen Le Bataclan i Paris.

I Tyskland greps förra veckan en man i en rutinkontroll på en motorväg. Hans fordon var fullastat med automatvapen, revolvrar och sprängämnen.

– Det finns anledning att tro att det här möjligen har koppling till attackerna, säger Bayerns delstatschef Horst Seehofer.

Den häktade är från Montenegro. Han har vägrat svara i förhör och inte velat anlita försvarare.

En man som fransk polis försöker koppla till attackerna registrerades som flykting hos grekiska myndigheter tidigare i år, bekräftar grekisk polis enligt AFP.

Ett syriskt pass låg vid en av terroristerna som sprängde sig till döds vid Stade de France. Den grekiske ministern Nikos Toskas har bekräftat att passinnehavaren registrerades som asylsökande på ön Leros den 3 oktober.

Uppgifter om att ännu en av gärningsmännen skulle ha registrerats som asylsökande i Grekland, dementeras av grekisk polis, skriver flera medier.

De franska myndigheterna samarbetar med en rad andra länder i utredningen kring terrordåden. USA:s federala polis FBI skickar en grupp utredare till Paris för att bistå, rapporterar The New York Times