Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Tre kärlekar" växer fram som årets sommarteater i Fränsta

Vad ska landet användas till, kraftproduktion eller matodling? Vem ska driva gårdarna i framtiden?
Lars Molins "Tre kärlekar" är Ånge Kabarés sommarteater och en av föreningens största satsningar på länge.

Många känner till den från TV. "Tre kärlekar" gick som serie med början 1989 och har sänts i repris under 2000-talet.

För Ånge Kabaré, som visserligen är van vid utomhusteater men mest har spelat egenskrivna historier från betydligt äldre tider, är det nytt med en färdig pjäs.

– Men den passar bra här. Den handlar om att älven ska byggas ut och en bonde motsätter sig att hans mark köps upp. Det är aktuellt även om man i dag debatterar vindkraft, säger Kärstin Leander från Ånge Kabaré .

I pjäsen är tiden 40-tal, och det ska märkas inte minst i musiken - som mest finns sex musiker på scenen. Spelplatsen, Ålsta folkhögskola, bjuder ett gårdstun och byggnader i äldre 1900-talsstil, och här finns tillgång till både mat och toa; en välkommen omväxling för en teatergrupp som ibland fått bygga egna utedass på spelplatsen.

Kärstin Leander är sedan gammalt förtjust i Lars Molin manus och formuleringar, som så ofta talar till landsbygdsbor. Regissör Iso Porovic hade inte någon tidigare relation till Lars Molin men tyckte om manuset genast han fick det i handen. En tråd i pjäsen som han gillar är bondens bekymmer över vem som ska ta över gården. Han vill förstås att något av barnen ska göra det, men de har helt andra planer.

– Kampen mellan generationerna finns också i dag. Men pjäsen handlar förstås om kärlek också, säger Iso Porovic.

Han representerar ytterligare något som är nytt för Ånge Kabaré: samarbetet med Teater Västernorrland. Den skjuter till professionella krafter i form av regissör, scenograf, kostymör och maskör samt två yrkesskådespelare, Lars T Johansson och Kim Tjernström, som blir förebilder för resten av ensemblen.

– Det här har vi aldrig upplevt förut och det är så roligt att få sådan stimulans, inte minst för barnen, säger Kärstin Leander.

Ånge Kabaré har 130 medlemmar, aktiva och passiva, och förfogar numera över en teaterverkstad i Ånge. I "Tre kärlekar" står ett 40-tal personer på scenen, inklusive musiker och statister, och även om omgivningen används som spelplats finns också ett byggt scengolv med en rörlig del på räls, en fiffig scenisk idé man sällan ser i utomhusteater.

– En del av publiken kommer att kunna se älven också, säger Iso Porovic.

Än är det några veckor till premiär, och teaterarbetet tuffar på: repliker som ännu inte sitter, regissörsinstruktioner om hur man ska röra sig och i vilka moment det ena och det andra ska hända, övning av övergångar mellan scener. De som inte agerar småpratar, diskuterar, betraktar, lär, umgås.

För barnen handlar det om att föräldrar måste skjutsa; för de vuxna att göra sig fria från andra plikter. Kväll efter kväll står de här, i regn eller sol, och väntar på att få göra sina scener. Och det blir så tydligt hur stark människans vilja till kultur är.

"Tre kärlekar" spelas vid Ålsta folkhögskola från den 27 juni till den 17 juli.