Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre kvadratmeter per flykting för trångt – Positivum förbjuds att tränga in fler på Bolby

Positivum, som driver asylboendet på Bolbyskolan, förbjuds att minska utrymmet per flykting, för att få in fler.

Annons

"Den förtätning som planeras innebär flera risker som kan innebära olägenheter för människors hälsa..." skriver Bygg- och miljökontoret i Ånge i sitt avslag.

I nuläget är byggnaden godkänd för att inhysa maximalt 217 personer. Men Positivum och Migrationsverket vill i det nya avtalet krympa ytan från dagens fem kvadratmeter per flykting till tre kvadratmeter. Vilket skulle innebära att 360 personer skulle bo i gamla Bolbyskolan.

– Det är ju flyktingarna som missgynnas, som inte har någonstans att bo. Det är de som drabbas, inte vi, säger Rickard Krogh, verksamhetsansvarig på Positivum.

Men ni förlorar väl också på det ekonomiskt om ni inte får ta in fler flyktingar?

– Jo men vi bygger inte verksamheten i huvudsak för att tjäna pengar, säger han.

Men tycker du att det räcker att bo på tre kvadratmeter per flykting?

– Ja om alternativet är att bo i tältläger, säger Rickard Krogh.

Enligt bygg- och miljökontoret kan en förtätning innebära problem med ventilation med risk för ökad smittspridning. De skriver i beslutet att de snarare skulle se att ytan ökades per flykting.

Läs även: Bolbyskolan ger plats för 180 flyktingar

Även den psykiska hälsan hos de boende kan påverkas när de måste bo trångt med okända människor, med stress, irritation och oro som följd, enligt bygg- och miljökontoret.

Eftersom det bor barn på anläggningen menar bygg- och miljökontoret att det måste tas extra hänsyn till dem.

Positivum kritiseras också för att ha för kallt i boendet. Enligt en mätning var det bara sjutton grader på golvet i korridorerna utanför rummen.

Läs även: Bolbyskolan allt närmare att få ta emot flyktingar

– Det är åtgärdat, det var på grund av krisen bråttom att dra i gång och vi han inte finjustera allt innan boendet togs i bruk, säger Rickard Krogh.

Andra punkter som bygg- och miljökontoret vill att boendet ser över är kondens på fönstren, för få tvättmaskiner och golv som släppt i limningen.

Boendet föreläggs också om att göra radontester eftersom det finns en risk för förhöjda radonhalter finns i området.

– Vi ska titta på vad som står i beslutet och prata med Migrationsverket om hur flyktingsituationen ser ut framöver. Beroende på det kan det mycket väl bli så att vi överklagar, säger Rickard Krogh.

Positivum har tidigare granskats i Göteborg av GT för dyra utslussningslägenheter för ensamkommande flyktingungdomar och för att ha drivit hem för flyktingbarn utan tillstånd.

Läs även: Efter attentatet på Åstön – asylsökande fruktar nya attacker: "Barnen är rädda"