Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tredje dödsolyckan under E4-bygget

E4-bygget har skördat sitt tredje dödsoffer.

Under torsdagen dog en 33-årig man när en gigantisk lyftanordning kollapsade i Söråkers hamn.

Det var strax före klockan 14 som larmet gick. I hamnen höll fem belgiska arbetare på att montera ihop en stor lyftanordning. Arbetet skedde på en pråm intill kajkanten. Konstruktionen skulle sedan användas vid brobygget i Sundsvall.

Exakt vad som orsakade olyckan är ännu oklart, men på platsen ligger mängder av förvridet stål. Krafterna måste ha varit enorma och personerna som jobbade på platsen var chanslösa när konstruktionen, som vid olyckstillfället uppmätte en höjd av cirka 20 meter, gav vika.

– 33-åringen dog omedelbart i olyckan, en 30-åring är allvarligt skadad och hålls i nuläget nedsövd i respirator, en tredje person har förlorat några av sina fingrar, säger John Löfgren, arbetsmiljöchef hos den dansktyska entreprenören JVS som bygger både på land och ute på vattnet.

Ytterligare två personer chockades svårt.

– De mår naturligtvis väldigt dåligt över det som hänt, säger John Löfgren.

Han besökte olycksplatsen bara några timmar innan olyckan skedde och tankarna går till de inblandades anhöriga.

– Vår högsta prioritering just nu gäller att ta hand om de fyra som överlevde. Tillståndet för en av dem är allvarligt, säger Löfgren.

Under räddningsarbetet användes en traktor med skopa för att lyfta skadade från pråmen ned till marken. Där väntade ambulans för transport till sjukhuset.

En olycksutredning har inletts – både internt och externt. Stora stålskelett på närmare en halvmeter i diameter hade fallit ner och deformerats som om det vore gjorda av lera.

På plats fanns även personal från Arbetsmiljöverket och Trafikverket. Det upprättades också en krisgrupp som tog hand om den personal som fanns på plats ute i Söråker.

Lyftanordningen anlände tillsammans med de belgiska experterna under den gångna helgen. Den 55 meter höga konstruktionen var tänkt att användas för att lyfta de nio större brospannen på plats till bron över Sundsvallsfjärden. Samma dag som montaget påbörjades inträffade den tragiska olyckan.

Imorgon kommer en tyst minut att hållas och det kommer att flaggas på halv stång.