Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tredje kulturfestivalen startar om en vecka

Januari betyder numera musik- och kulturfestival i Sundsvall.
Den 22-28 januari duggar det tätt med såväl klassiska konserter som jazz och världsmusik, och i år blir Tonhallen geografiskt centrum.

Januarifestivalen har sitt ursprung i Umeås kulturhuvudstadsår men har fortsatt varje år. Även detta tredje år ligger musik producerad i vårt eget län till grund, men även samarbetet Musik i Norr blir tydligt genom besök från både Norr- och Västerbotten.

Fredag 22/1 invigs festivalen som brukligt av Nordiska Kammarorkestern själv, med de egna solisterna Mattias Larsson, klarinett, och Peter Liljenberg, fagott. En timme före konsertstart agerar Sundsvalls Mässingssextett förband i foajén och värmer upp publiken.

Att Tonhallen nu blivit konserthus märks: de flesta konserter ges där, antingen i stora salen eller foajén. Vissa kvällar kan man lyssna till en konsert i salen, koppla av i serveringen en stund och sedan lyssna till ännu en i foajén - med lite klubbkänsla. Samma biljett gäller för båda konserterna.

– Vi vill arbeta in huset, säger musikchef Lennart Åkermark.

Lördag 23/1 blir en jazzdag: först lunchkonsert med länsungdomsstorbandet Lust, och på kvällen det vuxna länsstorbandet High Coast Jazz Orchestra med solisten Caecilie Norby, som gärna sammanför jazz och den unga rockpubliken. Också måndag den 25/1 ägnas jazzen och det traditionella samarbetet med Sundsvalls Jazzklubb och besök av saxofonisten Melissa Aldana.

Söndagen är som brukligt barn- och ungdomsdagen. Vid lunch spelas musiksagan "Trollet och solstrålen", med musik av vår länskompositör Malin Hülphers till Hjalmar Bergmans saga. Länsungdomsensemblerna Lust, Slusk och Mittfolk ger sedan gemensam konsert med "Himmelska harpor", Olov Johansson, nyckelharpa och Catriona McKay, keltisk harpa, som återkommer under festivalen.

Tisdagen bildar Nordiska Kammarensemblen och dito Blåsarkvintetten en liten orkester som tillsammans med sångerskan Karin Bengtsdotter ägnar sig åt allt från Ravel och Beethoven till nyskriven konstmusik av Härnösandstonsättaren David Saulesco. Direkt därefter kan man lyssna till Himmelska harpor igen. Det kan man också på onsdagen hos Club Frifolk på Hotell Strand, ett samarbete mellan Scenkonst Västernorrland och studieförbundet Bilda kring världsmusikkonserter.

Läs mer om Club Frifolk

I Tonhallen ägnas onsdagen ett gästspel av Norrdans och därefter nyskriven konstmusik av Norrbotten NEO. I avslutningen den 28/1 samsas Norrlandsoperans Symfoniorkester, Norrbotten Big Band och medlemmar ur George Dukes band till "A George Duke Experience".

– Festivalen är ingen gatufest, men den har en väldig bredd, säger Lennart Åkermark.

Läs mer om kulturfestivalen:

Extra anslag till samarbete