Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trendbrott: Allt färre sjuksköterskor kuggas i Sundsvall

För tre år sedan kuggades 37 procent av sjuksköterskeeleverna i Sundsvall vid första provtillfället när de gjorde sitt slutprov.
Nu är man i stället nere på 5 procent.

Annons

– Det här är jätteroligt och fantastiskt kul. Och lärarna som ingår i gruppen som rättar tycker också att det är jätteroligt. Det är förstås alltid mycket trevligare att ha goda resultat och kunniga studenter än tvärtom, säger Märit Englund, programansvarig för sjuksköterskeutbildningarna vid Mittuniversitetet.

Från att ha varit sämst i Sverige är Mittuniversitetet i Sundsvall nu nere på mer normala nivåer när det gäller sjuksköterskornas examensprov.

– Det har blivit mycket, mycket bättre resultat, bekräftar Märit Englund.

Det var Dagens Medicin som tog fram statistiken för tre år sedan och nu har man gjort en uppföljning av hur det ser ut vad gäller den nationella kliniska slutexaminationen för sjuksköterskeexamen (NKSE). En förändring jämfört med tidigare är att lärosätena i dag delvis rättar varandras prov.

– Syftet var att försöka få en samordnad lägstanivå för en godkänd sjuksköterska, det vill säga att man ska ha en kvalitet och samsyn över hela landet. Några lärosäten samarbetar och byter tentor med varandra för att se om det finns konsensus i rättningen, säger Märit Englund.

Var ni för tuffa med era elever på Mittuniversitetet tidigare?

– Det kan absolut ha varit så. Men sen har vi också gjort åtgärder under resans gång så att vi har bättre koll på att studenterna har de kunskaper som behövs, säger Märit Englund.

Hon berättar att de dåliga resultaten för några år sedan blev lite grand av en väckarklocka för lärosätet.

– Genom att vi fick en sån här rankning så blev vi varse om att vi var tvungna att snäppa upp kraven och stärka både undervisning, examinationsformer och så vidare, säger Märit Englund.

Förbättringen gäller även Mittuniversitetet i Östersund. Där kuggades 14 procent av eleverna HT2012 vid sitt första slutprov vid NKSE. VT 2015 var man i stället ner på 2 procent. Bäst i landet är numera Uppsala universitet med 0 procent kuggade elever och sämst är Malmö högskola med 9 procent.

Samtidigt är det svårt att sätta upp en nollvision, eftersom examensprovet är en kvalitetsstämpel som man måste kunna lita på.

– Det finns alltid studenter som av någon anledning behöver göra sin praktik två gånger, eller läsa om kursen en gång och så vidare. Vi släpper inte våra studenter om de inte visar att de har kunskaper på den här nivån. Målet kanske inte är att alla ska bli godkända vid första tentamen, säger Märit Englund.