Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trikloretylen spökar i gamla lokaler i Sundsvall

Kafaks gamla lokaler i Nacksta och Sundsvalls Krom- och förnicklingsfabrik på Storgatan är två objekt som får preliminär riskklass 2 efter länsstyrelsens inventering, det vill säga "stor risk".
I båda fallen handlar det om misstänkta föroreningar av trikloretylen.

I Grönborgs aktivitetscenters lokaler på Storgatan låg tidigare Sundsvalls Krom- och förnicklingsfabrik där verksamhet bedrevs mellan 1950–75. Här avfettade man gods som sedan bland annat förkromades och förnicklades. Man misstänker att källarens jordgolv har förorenats med trikloretylen, som sedan transporterats ner i marken.

Vid Kafaks lokaler i Nacksta tillverkade man kretskort från tidigt 70-tal till 2004. Här huserar i dag Smålandsvillan. Även här befarar man att det finns trikloretylen lagrat i eller under byggnaden.

– Det är inte så vanligt att man använder så stora volymer av tri (trikloretylen) som man hade på Kafab. Därför har vi satt det till riskklass 2, säger Bengt Boström, miljöutredare på länsstyrelsen.

Föroreningar med klorerade lösningsmedel är svåra att sanera, eftersom de tränger djupt ner i marken. Blyet som fanns i lödtennet vid kretskortstillverkningen kan ha städats bort, men det finns inga uppgifter om det.