Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trio får Nobelpriset i fysik

Kip Thorne, Barry C. Barish och Rainer Weiss får Nobelpriset i fysik för banbrytande forskning om gravitationsvågor.

Priset tillkännagavs under en presskonferens klockan 11.55 på tisdagen.

I ett pressmeddelande skriver Kungliga Vetenskapsakademien de tilldelas priset för ”för avgörande bidrag till LIGO-detektorn och observationen av gravitationsvågor”

"Vågorna, som Albert Einstein förutspådde hundra år tidigare, kom från en kollision mellan två avlägsna svarta hål. Det tog 1,3 miljarder år för vågorna att färdas till LIGO-detektorn i USA", skriver Kungliga Vetenskapsakademien i pressmeddelandet.

Årets Nobelpristagare har varit oumbärliga fär LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) – ett samarbetsprojekt med cirka tusen forskare från 80 olika länder, står det i motiveringen. Tillsammans har de förverkligat en nästan femtio år gammal dröm.

"Med pionjärerna Rainer Weiss och Kip S. Thorne samt Barry C. Barish, vetenskapsmannen och ledaren som fått projektet i hamn, har flera decenniers ansträngningar lett till att gravitationsvågorna till slut kunde observeras"