Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trippelmördare fortfarande kvar i rättspsykiatrisk vård

Trippelmördaren Ragnar Nilsson gör framsteg i behandlingen.
Men än finns inte förutsättningar att avsluta tvångsvården och han blir kvar på rättspsyk i minst sex månader till.

Annons

Det är förvaltningsrätten i Härnösand som fastslår i en dom att Ragnar Nilsson fortfarande ska vara intagen för sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Det sker på begäran av chefsöverläkaren vid Rättspsykiatriska regionkliniken, RPK, som konstaterar att framsteg har nåtts i regelbundna psykologsamtal. Men vården bedöms vara i ett initialskede. Om vården upphör finns risk för återfall i allvarlig brottslighet.

Förvaltningsrättens sakkunnige läkare tillstyrker fortsatt sluten rättspsykiatrisk vård och även Ragnar Nilsson själv håller med.

"Han har kommit till insikt i delar av sin problematik men anser själv att han behöver fortsatt vård för att komma till rätta med problemen", heter det i domen.

Åklagaren går på samma linje och uppger att om förvaltningsrätten gör en annan bedömning kommer domen att överklagas.

Ragnar Nilsson är nu inne på sjätte året av rättspsykiatrisk vård. Fallet omprövas varje halvår.

Det var i maj 2010 som han knivmördade sina småsyskon och slog ihjäl sin tidigare styvpappa med en yxa i Härnösand och därefter dömdes för trippelmord.

I rättegången var åklagare och försvarare överens om att Ragnar Nilsson skulle dömas till vård och inte till fängelse.