Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trippelmördare kvar på rättspsyk efter sju år: "Vissa framsteg har gjorts i vården"

Artikel 1 av 4
Trippelmordet i Härnösand 2010
Visa alla artiklar

Trippelmördaren Ragnar Nilsson från Härnösand blir kvar i rättspsykiatrisk vård i minst sex månader till.
Därmed går han in på sitt åttonde år som frihetsberövad.

Det är förvaltningsrätten i Härnösand som fastslår i en dom att Ragnar Nilsson fortfarande ska vara intagen för sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Det sker efter anmälan från chefsöverläkaren på Rättspsykiatriska regionkliniken, RPK, som konstaterar att snart 29-årige Ragnar Nilsson lider av en allvarlig psykisk störning vilken också är hans huvudsakliga riskfaktor.

"Vissa framsteg har gjorts i vården och han sköter sig väl i klinikens verksamhet och på avdelningen. Det finns dock fortsatt risk för återfall i brottslighet om vården skulle upphöra. I dagsläget har Ragnar Nilsson inga egna friförmåner", redovisar chefsöverläkaren.

Läs mer: Ragnar Nilsson dömdes för trippelmordet

Förvaltningsrättens sakkunnige läkare tillstyrker att den slutna rättspsykiatriska vården får fortsätta. Han uppger att riskerna med friförmåner ännu är svåra att värdera. Även Ragnar Nilsson själv medger fortsatt slutenvård.

Åklagaren har inte heller några invändningar. Men för det fall förvaltningsrätten skulle göra en annan bedömning understryks noga att domen kan komma att överklagas.

Fallet prövades i förvaltningsrätten i en muntlig förhandling som hölls bakom stängda dörrar. I tidigare omprövningar har framkommit att framsteg har nåtts i regelbundna psykologsamtal och att Ragnar Nilsson har kommit till insikt i delar av sin problematik.

Läs mer: Fortsatt sluten vård för trippelmördare

I och med domen börjar nu Ragnar Nilsson sitt åttonde år av rättspsykiatrisk vård på RPK i Sundsvall. Fallet omprövas var sjätte månad.

Det var i maj 2010 som han knivmördade sina småsyskon och slog ihjäl sin tidigare styvpappa med en yxa i Härnösand. Han greps senare i Holmsund utanför Umeå när han försökte ta sig ombord på ett lastfartyg.

Han fälldes i juli samma år för trippelmord.

I rättegången var åklagare och försvarare överens om att Ragnar Nilsson skulle dömas till vård och inte till fängelse.

Läs mer: Ragnar Nilsson är psykiskt sjuk

Klas Leffler 0611-55 48 30 klas.leffler@mittmedia.se