Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trippelmördaren från Härnösand får nu vistas utanför rättspsyk

Artikel 2 av 4
Trippelmordet i Härnösand 2010
Visa alla artiklar

Ragnar Nilsson från Härnösand dömdes 2010 till sluten psykiatrisk vård för ett trippelmord och han har sedan dess vårdats på rättspsyk i Sundsvall. Från och med nu får han visats utanför sin vårdavdelning. Det rapporterar Aftonbladet.

Det var i maj 2010 som Ragnar Nilsson knivmördade sina småsyskon och slog ihjäl sin tidigare styvpappa med en yxa i Härnösand.

Han dömdes för trippelmord och har sedan dess vårdats på rättspsyk i Sundsvall enligt beslut om sluten vård med särskild utskrivningsprövning.

Läs mer: Trippelmördare kvar på rättspsyk efter sju år: "Vissa framsteg har gjorts i vården"

Nu får Ragnar Nilsson för första gången vistas ensam utanför vårdavdelningen. Det skriver Aftonbladet.

Så sent som i juli konstaterade chefsöverläkaren på Rättspsykiatriska regionkliniken, RPK, Ragnar Nilsson lider av en allvarlig psykisk störning vilken också är hans huvudsakliga riskfaktor.

"Vissa framsteg har gjorts i vården och han sköter sig väl i klinikens verksamhet och på avdelningen. Det finns dock fortsatt risk för återfall i brottslighet om vården skulle upphöra. I dagsläget har Ragnar Nilsson inga egna friförmåner", redovisade chefsöverläkaren då.

Aftonbladet skriver nu att förvaltningsrätten har beslutat att ge chefsöverläkaren möjlighet att ge Ragnar Nilsson tillstånd att vistas utanför vårdavdelningen en timme om dagen. Men han får inte lämna klinikens områden.

I beslutet står det: ”Någon vistelse utanför klinikens staket på egen hand är inte tänkt att ske under lång tid framöver”. Men det står också att han har gjort framsteg.

Läs mer: Ragnar Nilsson dömdes för trippelmordet