Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trist med fimpar – använd fickaskkoppar

Med anledning av insändaren "Rökare: Vill hålla rent på gator och torg – men var ska jag slänga fimpen?".

Ja, det är verkligen trist att se alla dessa fimpar på gator och torg. Och extra ledsen och förvånad kan man bli när man ser personer som i övrigt verkar kloka och ordningsamma, och kanske till och med är till exempel föredragshållare eller chefer, slänga fimpar, i fullt nyktert tillstånd, mitt på dan, i allas åsyn. Som en demonstration att man står ovanför all normal hänsyn? Om man inte tänker på miljön så borde man ändå tänka på sitt anseende.

Men det finns en enkel lösning. Köp en fickaskkopp med lock. Finns många olika sorter. Ryms i handflatan. Kolla på nätet. Fråga hos din tobakshandlare. De flesta modeller verkar bara kosta några tior eller någon hundralapp. Och det är ju rätt lite jämfört med vad cigarretterna kostar på ett år, eller hur?

Fimpar ska inte heller prånglas ner i gatubrunnarna. De går i hushållssoporna eller som brännbart restavfall. Detsamma gäller snus. Att slänga sin fimp eller sin prilla på gatan är nedskräpning och är alltså förbjudet. Att det sedan ännu sägs att en enstaka fimp inte är straffbart, det är en helt annan sak. Och att bara ropa efter att någon annan borde sätta upp askkoppar och papperskorgar – det är lite andefattigt. En mycket dålig ursäkt för bristande fantasi och lathet. Alla problem ska inte lösas av någon annan. Om sedan någon arbetsgivare som vill verka för en rökfri arbetsplats, eller någon organisation skulle vilja skänka en fickaskkopp till rökarna och snusarna, så skulle jag inte bråka om det. Men till slut så finns det faktiskt också något som heter personligt ansvar.

Lars AG Carlsson

Läs även:

Lutande gravsten på kyrkogård beror på misskött granhäck – vi är besvikna på hur det hanterats

Rökare: Vill hålla rent på gator och torg – men var ska jag slänga fimpen?

Skyll inte på den fina E14 – bilförarna måste följa trafikreglerna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel