Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trist men inte överraskande besked från SCA

En kraftigt minskad efterfrågan på den typ av papper som produceras i Ortviken gör att SCA nu vill minska bemanningen på fabriken med 95 personer.

Annons

Detta eftersom en av pappersmaskinerna ska stängas, enligt talespersonen Björn Lyngfelt redan före årsskiftet.

Egentligen kommer det inte som någon större överraskning. Den minskade efterfrågan beror inte i första hand på svag konjunktur utan har strukturella orsaker. Den stora globala digitaliseringstrenden gör att efterfrågan på tryckpapper – som tillverkas på Ortviksfabriken – minskar sakta men säkert. Förr eller senare påverkar det produktionen och därmed dessvärre också antalet anställda.

SCA är även fortsättningsvis en betydande arbetsgivare i Sundsvall, men om man inte ställer om till produktion av produkter som har framtiden för sig så kommer företagets omfattning i Sundsvall att minska. Det framstår som att det är i Östrand snarare än i Ortviken som SCA har ambitioner att investera för framtiden.

Om SCA vill fortsätta att vara kronan på verket i den tunga basindustrin längs Norrlandskusten är det betydligt viktigare att företaget ställer om till en produktion av varor som efterfrågas på marknaden än att kommunen bygger en logistikpark för att skeppa ut varor vars framtidsutsikter är dystra.