Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trivsamt återseende

Konstrecension
Sundsvalls Konstförenings vinstutställning
Galleri Sjögatan sju
11 - 13 december
Vernissage: 11/12 15 - 18
Öppet: fr 15 - 18, lö - sö 12 - 16

Traditionen trogen gör Sundsvalls Konstförening en utställningshelg av de vinster som lottas ut till medlemmarna i den årliga dragningen. Innan vinnarna tar hem dem till sitt ges detta tillfälle för andra att få se verken.

Den som följt utställningarna känner igen ett och annat som visats i de reguljära utställningarna under året och tidigare. Bland annat minns man Jon Arne Mogstad och Kåre Henriksson, som ställde ut jättemålningar tillsammans i stjärna-fyrkant-huset våren 2014. Här är det dock mindre verk; av Mogstad "Skugga 1", ett färgmotiv bakom en tunn ridå av ljus, av Kåre Henriksson det grafiska blad som i år lottas ut till 35 av medlemmarna, och där naturen blivit besjälad.

Läs om Jon Arne Mogstads och Kåre Henrikssons utställning

Själv har jag ett starkt minne av Maria Sivanders "Atacama", ett suggestivt landskap i trolskt ljus och intensivt formspel, där man kan ge sig ut på mentala vandringar med löfte om att hitta allt möjligt bakom nästa krök. I Ragnar Perssons blyertskollage "Du lever i din värld, jag i min" är flickan omnipotent i sin dockskåpsmiljö av granar och sjö, omgiven av energipunkter i luften som för mig markerar fantasi och inre aktivitet. Henrik Erikssons originella måleri på aluminiumplåt ger egenartade ljuseffekter, och Linnea Ryygard uppnår visuella trollkonster genom att låta geometriska former samverka.

Läs om Maria Sivanders utställning

Här är Ulrika Lönnås stillsamma och stilfulla broderade träd bakom en silvermåne, och Erik Lindströms speciella färgskala som denna gång bär en mild formvärld av blida hjortar eller rådjur, nästan bara antydda. De lokala konstnärerna är som helhet rikt representerade. Det är Sylvia Lidbergs abstrakta motiv med små figurer som gluttar fram, och Lisbeth Malms byggnader med evighetshjul och rymdstenar. Det är Stig Sjölunds hemlighetsfulla ljusformationer i dis med Närkontakt-av-tredje-graden-känsla, och Hans Näsmans "Vargar", den i särklass vintrigaste bilden där snön tycks falla från granarna ut i rummet och där djuren i förlängningen blir en del av skogen, precis som i verkligheten.

Här kan man upptäcka både nya bekantskaper och kanske någon av sina favoriter. Men för att få chansen att bära hem dem måste man förstås vara medlem. En sådan här utställning kan vara ett tillfälle att komma till skott inför kommande år.

Läs också: Julutställning på Galleri 13 Art&litter

Mer om Sundsvalls Konstförening: Landskap som manar framåt